Ukrajinski separatisti optužili vladine snage za oružane napade

Separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata, objavio je njihov predstavnik Jan Leščenko jutros, a prenosi ruski TASS.

Ukrajinski separatisti poručili su da još uvijek pokušavaju utvrditi je li u tim napadima netko ozlijeđen ili ubijen. Nije odmah bilo jasno koliko su incidenti ozbiljni, a izostala je i trenutna reakcija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini, iako je u posljednjih nekoliko dana smanjila broj svojih promatrača.

Priopćenje o navodnom napadu ukrajinske vlade na separatiste objavio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike. U priopćenju se navodi da su tijekom četiri odvojena napada koja su se dogodila u četvrtak ukrajinske snage upotrijebile minobacače, granate i mitraljeze. “Ukrajinske oružane snage grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje koje bi prema sporazumima iz Minska trebalo biti povučeno”, naveli su separatisti u svom priopćenju.

Ukrajinska vojska odbacila je optužbe separatista rekavši da je zapravo bilo obrnuto i da su separatisti granatirali vladine trupe. Slični incidenti nisu rijetkost posljednjih osam godina, međutim ovaj najnoviji sukob ukrajinskih separatista i vladinih snaga ima dodatni značaj jer se odvija u kontekstu aktualnih rusko-ukrajinskih napetosti.

Iako Rusija poriče da planira bilo kakve napade, Zapad tvrdi suprotno i prijeti Rusiji sankcijama u slučaju da napadne Ukrajinu. Bilo kakva eskalacija konflikta u višegodišnjem sukobu ukrajinske vlade i proruskih separatista koji su 2014. zauzeli dio teritorija u istočnoj Ukrajini, mogla bi dodatno pojačati aktualne napetosti.

Američke obavještajne službe smatraju da bi Rusija mogla izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu, a kao primjer navode mogućnost objave snimke lažiranog napada. Rusija je i ova predviđanja također odbacila.





Rusija je ovog tjedna objavila da, nakon provođenja vojnih vježbi, povlači dio svoje vojske iz područja u blizini granice s Ukrajinom, no Ukrajina tvrdi da nema dokaza da je to uistinu napravljeno, a SAD tvrdi da je Moskva zapravo povećala svoje snage uz granicu za čak 7000 vojnika, prema neimenovanom američkom dužnosniku za CNN. Predsjednik Biden tvrdi da njegovi analitičari sada govore od 150 000 ruskih vojnika uz granicu.

Donji dom ruskog parlamenta u utorak je izglasao slanje zahtjeva predsjedniku Vladimiru Putinu da prizna neovisnost samoproglašenih proruskih separatističkih republika u istočnoj Ukrajini: Luganska i Donjecka. Kremlj je dao naslutiti da Putin to za sada ne planira napraviti.

Komentari

komentar





You may also like