Ukrajinski veleposlanik povukao izjavu da bi mogli odustati od NATO-a

Ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji Vadim Prystaiko rekao je u nedjelju u intervjuu za BBC da bi Kijev mogao odustati od svog stajališta o pridruživanju NATO savezu ako ovaj potez pomogne spriječiti rat s Rusijom. No, naknadno je rekao da je izjava izvučena iz konteksta i da Ukrajina ne odustaje od želje da uđe u savez.

“Mogli bismo”, rekao je veleposlanik odgovarajući na novinarsko pitanje može li Kijev promijeniti svoj stav o težnji za članstvom u NATO-u. “Pogotovo kada nam se tako prijeti, ucjenjuje nas se i tjera na to”. Diplomat tvrdi da Kijev pokušava pronaći najbolje rješenje za trenutnu situaciju u zemlji. 

Izjava ukrajinskog veleposlanika u UK “izvučena je iz konteksta”, tvrdi ukrajinski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko koji je pokušao smanjiti “štetu” nekoliko sati nakon izjave. Dapače, Nikolenko je rekao da bi što ranije pristupanje NATO savezu jedino moglo ponuditi Ukrajini obrambenu sigurnost. I sami veleposlanik Prystaiko je povukao svoju izjavu. Tvrdi, za Reuters, da je došlo do nesporazuma i da Ukrajina neće odustati od svoje politike prema ulasku u NATO. Tvrdi da se njegova izjava odnosila na fleksibilnost u pregovorima prema SAD-u i UK, a ne na fleksibilnost prema Rusiji. 

Cilj Ukrajine da se pridruži NATO-u sadržan je u ustavu zemlje, pa bi se prvotni (i povučeni) komentari veleposlanika stoga mogli smatrati neustavnim. U veljači 2019., ukrajinski parlament odobrio je ustavne amandmane kojima se upisuje nastojanje Kijeva za pridruživanje NATO-u. Trenutno zemlja ima status NATO partnera s proširenim mogućnostima. Ukrajina od članica NATO saveza dobiva dio oružja i obuku, a ove godine je slanje oružja u Ukrajinu još intenzivnije.  

Komentari

komentar





You may also like