Ukrajinski vojnik: “U Soledaru nitko ne broji mrtve i svi znaju da će grad biti napušten!”

U srijedu ujutro ruski mediji objavili su kako je grad Soledar u donjeckoj regiji došao u ruke ruskih snaga, prije svega postrojbi privatne vojske Wagner, a da su preostali džepovi ukrajinskih snaga u potpunom okruženju i da se borbe još uvijek vode. Pojavio se i video s Wagnerovim borcima ispred administrativne zgrade u središtu tog ukrajinskog grada za koji već tjednima traju snažne borbe i u kojima je stradao veliki broj vojnika dok je grad razrušen.

U istom kontekstu američki CNN objavio je 10. siječnja zanimljiv tekst iz kojeg izdvajamo riječi ukrajinskog vojnika koji se bori u Soledaru:

„Vojnik je rekao da od utorka navečer nije bilo jasno koliki dio grada drže Rusi: “Nitko ne može sa sigurnošću reći tko se kamo preselio i tko što drži, jer nitko ne zna sa sigurnošću. U gradu postoji ogromna siva zona za koju svi tvrde da je kontroliraju, [ali] to je samo prazna priča.”

CNN dalje navodi, prenoseći njegove riječi, kako su „Ukrajinci izgubili mnogo vojnika u Soledaru“, ali da se redovi popunjavaju dok se borba za rudarski grad nastavlja. “Ljudstvo naših postrojbi obnovljeno je gotovo manje-više upola. Nemamo čak ni vremena pamtiti nadimke jedni drugima [kada stigne novo osoblje].”

„Vojnik je kazao kako vjeruje da će ukrajinski vojni čelnici na kraju odustati od borbe za Soledar te se zapitao zašto to još nisu učinili. “Svi razumiju da će grad biti napušten. Svi to razumiju”, kazao je. “Samo želim razumjeti koja je svrha [borbe od kuće do kuće]. Zašto umrijeti, ako ćemo ga ipak napustiti danas ili sutra?” – prenosi CNN.

Također dodaje da je 46. ​​zračno-mobilna brigada objavila u utorak na svom Telegram kanalu da je situacija u Soledaru “vrlo teška, ali savladiva”, i da je „u svom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio vojnicima brigade “na njihovoj hrabrosti i postojanosti u obrani Soledara”.





Što se tiče ruskih medija, oni navode riječi jednog ruskog borca koji tvrdi kako njihova vojska sada čisti grad, a prenose i mišljenja pojedinih ruskih vojnih analitičara koji govore o „raspadu vojnih formacija Oružanih snaga Ukrajine u Soledaru“.

Soledar  je, inače, od Kijeva već ranije proglašen gradom od strateške važnosti jer se nalazi u središtu obrambene linije Bakhmut – Seversk gdje se nalaze snažne utvrde ukrajinske vojske. I u samom Bahmutu i njegovim prigradskim naseljima već mjesecima traju snažne borbe između ukrajinskih i ruskih snaga. Osvajanje Soledara omogućilo bi ruskim postrojbama presijecanje izravne opskrbne rute između Bahmuta (ruski ga nazivaju Artemovsk) i Severska, kao i vatreno pokrivanje Bahmuta sa strane sjevera (Soledar je od Bahmuta inače udaljen 15 kilometara).

Osim toga, nakon zauzimanja spomenute obrambene linije rusima bi praktički bio otvoren put prema dvama preostalim i najvećim gradovima sjeveroistočnog dijela tzv. DNR – Slavjansku i Kramatorsku, a u potonjem je smješteno i glavno zapovjedništvo ukrajinskih snaga za čitavu regiju Donbas.





Kijev još uvijek tvrdi da njegova vojska pruža otpor ruskim napadima na Soledar, ali i priznaje da je stanje vrlo teško.

Bude li potvrđen pad Soledara, to bi bio najvažniji ruski uspjeh od kolovoza, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine, prije svega u regiji Harkov, ali i neočekivanog povlačenja bez borbi s desne obale Dnjepra u regiji Herson, kao i iz istoimenog velikog grada.

Moskva tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bilo važan korak prema preuzimanju pune kontrole nad Donjeckom oblasti, jednom od četiriju pokrajina koje je anektirala prije dva mjeseca, dok je Kijev od Bahmuta stvorio svojevrsni simbol otpora i u svakom će ga slučaju, barem iz tog razloga, sigurno željeti zadržati u svojim rukama.

Zanimljivo je i da sustav rudnika soli i gipsa (sadre) Soledara i Bahmuta  gotovo da čini mrežu podzemnih gradova gdje se može skrivati veliki broj vojnika na dubini od 80-100 metara, a navodno je riječ o više od 160 kilometara tunela.

Rusko Ministarstvo obrane upravo je sada, na završetku ovog teksta, objavilo priopćenje prema kojem su ruske “postrojbe Zračno-desantne vojske blokirale grad Soledar sa sjeverne i južne strane”, da “napadaju neprijateljska uporišta, a jurišne pješačke snage bore se u urbanim područjima”. “Tijekom ovih borbi uništene su jedinice 61. mehanizirane i 17. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine”.

Potvrda ovih informacija iz nezavisnih izvora još uvijek nema.

 

 

Komentari

komentar

You may also like