Ukrajinski vrh o „ruskoj invaziji“ i gradnji dviju baza uz pomoć V. Britanije

Nedavno smo objavili kako je 26. studenog ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy dramatično najavio mogući državni udar u Ukrajini za 1. Ili 2. prosinca i da iza njega moguće stoji tamošnji oligarh Renat Ahmetov.

Taj dan je prošao, dogodilo se nije ništa. I ne samo to, u prekjučerašnjem govoru predsjednika Zelenskog pred zastupnicima u ukrajinskom parlamentu – Verhovnoj radi, niti jednom jedinom riječju nije spomenuo svoje, nekoliko dana ranije burno najavljeno predviđanje državnog udara tj. svog svrgavanja s vlasti.

Imao je Zelenskyy, očito, u parlamentu važnijeg posla: upozoravao je zastupnike na moguću rusku vojnu agresiju na njegovu zemlju, govorio je o herojskom otporu ukrajinske vojske za koju je kazao ni manje ni više nego da je „jedna od najjačih vojski na svijetu“ (nije, međutim, jasno, zašto, ako je to već tako, Kijev tako glasno traži vojnu pomoć sa svih strana, prije svega od NATO saveza), ali i ukazao na nužnost neposrednog dijaloga s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom ako se želi izbjeći rat.

Naravno, upravo je ta rečenica i bit čitavog govora Volodymyra Zelenskog, čiji je najveći dio bio čisti populizam, možda upravo radi lakšeg prihvaćanja spomenute rečenice o nužnosti dijaloga s Putinom s obzirom da je ruski čelnik za Kijev i tamošnje medije „čisto zlo“, s kojim se nema o čemu razgovarati jer on razumije „isključivo jezik sile“. U takvom razmišljanju Kijev nikako nije usamljen, slično se stavovi čuju i u prijestolnicama nekih članica EU, prije svega njenog istočnog krila, ali u pojedinim američkim političkim krugovima, poglavito tzv. jastrebova iz redova neokonzervativaca unutar obje glavne političke stranke.

Ali neovisno o rečenom, u Ukrajini se i danas nastavlja propagandna kampanja oko nadolazeće ruske “vojne invazije”, štoviše, označen je i točan datum. Tako ukrajinski ministar obrane Oleksey Reznikov danas, tijekom aktualnog sata u parlamentu, navodi da će prema obavještajnim podacima najvjerojatnije vrijeme za postizanje “spremnosti Rusije za eskalaciju” biti kraj siječnja.

“Naša obavještajna služba analizira sve scenarije, uključujući i one najgore, i napominje da postoji vjerojatnost velike eskalacije iz Rusije. Najvjerojatnije vrijeme za postizanje spremnosti za eskalaciju bit će kraj siječnja.” Međutim, kako ne bi bilo neugodnosti ukoliko do takvog scenarija ipak ne dođe, svoje proroštvo ipak je ublažio riječima kako se radi o „vjerojatnom scenariju“ koji, međutim „nije nužan, a naš je cilj spriječiti ga”.





Kazao je kako je Rusija na ukrajinskim granicama razmjestila  94,3 tisuće svojih vojnika i časnika.

Osim toga, ukrajinski ministar obrane najavio je i početak izgradnje dvije nove pomorske baze u Berdjansku i Očakovu, koje će se graditi uz potporu Velike Britanije u sklopu sporazuma Ukrajine s Ujedinjenim Kraljevstvom.

 





Komentari

komentar

You may also like