Ukrajinski zakonodavci proglasili Čečeniju ‘privremeno okupiranim teritorijem’ od strane Rusije

Ukrajinski parlament izglasao je u utorak proglašenje Čečenske Republike Ičkerije teritorijem pod privremenom ruskom okupacijom u rezoluciji koja će sigurno naljutiti Moskvu, koja zauzima liniju nulte tolerancije prema bilo kakvom razgovoru o separatizmu unutar svojih granica, izvještava Reuters.

Ičkerija je povijesno ime ruske južne regije Čečenije koja je bila razorena u dva krvava rata između ruskih trupa i čečenskih separatista nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Većinsko muslimansko područje sada vodi Ramzan Kadirov, bivši ratni zapovjednik koji se izvukao iz razaranja i uz potporu Kremlja i goleme financijske potpore Čečeniji sada sebe opisuje kao pješaka predsjednika Vladimira Putina. Kadirov se pokazao kao jedan od najotvorenijih ruskih jastrebova tijekom osmomjesečnog rata u Ukrajini, u kojem su ubijeni deseci tisuća, raseljeni milijuni i uništeni mnogi gradovi i mjesta.

Većina ukrajinskih zastupnika glasala je u utorak za podršku rezoluciji koja “priznaje čečensku Republiku Ičkeriju kao teritorij privremeno okupiran od strane Ruske Federacije kao rezultat oružane agresije koja je u suprotnosti sa Statutom UN-a”. Ukrajina koristi isti jezik – “privremeno okupirana” – za opisivanje dijelova ukrajinskog teritorija koji su zauzele ruske snage 2014. i nakon ovogodišnje invazije.

Rezolucija zastupnika osudila je, kako se navodi, ratne zločine koje je Rusija počinila u dva čečenska rata nakon raspada Sovjetskog Saveza, kao i druge povijesne zločine počinjene u 19. i 20. stoljeću. Ukrajinski parlament od 450 mjesta, koji je nastavio raditi iza zatvorenih vrata unatoč ruskim napadima na glavni grad Kijev i druge gradove, rekao je da je 290 zastupnika glasovalo za usvajanje rezolucije. Parlament poznat u Ukrajini kao Verkhovna Rada objavio je da su 352 zastupnika bila prisutna na glasovanju.

Moskva je ranije ovog mjeseca proglasila četiri djelomično okupirane ukrajinske regije – Doneck, Luhansk, Zaporižja i Herson – dijelom Rusije nakon što je održala ono što su Kijev i Zapad opisali kao prisilne, lažne referendume.





Reuters nvaodi da je rezolucija ukrajinskog parlamenta odjeknula duhom nedavnog strastvenog govora predsjednika Volodimira Zelenskog, u kojem je pozvao ruske etničke manjine da se odupru potezu Kremlja da mobilizira više snaga za svoj rat u Ukrajini. Tvrdi se da su neruske skupine – iz dijelova sjevernog Kavkaza ili dalekog područja Sibira – previše zastupljene u ruskim vojnim kontingentima u Ukrajini, a nasilni prosvjedi protiv mobilizacije rasplamsali su se u nekim područjima zahvaćenim siromaštvom.

 

Komentari

komentar





You may also like