Ukrajinsko-ruski ping pong: Obostrani napadi na energetske objekte

Rusija i Ukrajina u subotu su razmijenile niz zračnih napada uglavnom ciljajući međusobnu energetsku infrastrukturu. Rafinerija nafte u gradu Slavjansk-na-Kubanu u krasnodarskom kraju na jugu Rusije djelomično je obustavila rad nakon sinoćnjeg napada ukrajinskog drona, rekao je dužnosnik rafinerije Eduard Trutnev. Čini se da je u tom okrugu gađano i skladište krila za ruske tzv. klizne bombe.

Ruski general je rekao da je najmanje 10 dronova udarilo u rafineriju, uzrokujući veliki požar koji vatrogasci i spasilačke službe još uvijek pokušavaju ugasiti. Potpuna procjena štete bit će moguća tek nakon sanacije, dodao je. Regionalni guverner Krasnodara, Veniamin Kondratijev, rekao je da je Ukrajina preko noći pokrenula masovni napad na energetsku infrastrukturu i rafinerije nafte u tri okruga. U međuvremenu, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je 66 dronova ometano i oboreno iznad Krasnodara.

Oštećene četiri ukrajinske termoelektrane

S ukrajinske strane, državna energetska tvrtka Naftogaz rekla je da je nekoliko njenih postrojenja za prirodni plin oštećeno u ruskim napadima u subotu. Tvrtka nije precizirala lokaciju, vrstu ili razinu oštećenja objekata. “Jutros su kao rezultat granatiranja od strane oružanih snaga Ruske Federacije oštećeni objekti plinske infrastrukture Naftogaza”, objavila je tvrtka na Facebooku.





Naftogaz je, međutim, uvjerio da napadi neće utjecati na usluge za ukrajinske potrošače. U odvojenom priopćenju ukrajinski energetski holding DTEK izvijestio je da su četiri termoelektrane ozbiljno oštećene u ruskim zračnim napadima, bez dodatnih detalja. Ukrajinski ministar energetike Herman Galuščenko objavio je na Facebooku da su energetski objekti u regijama Dnjepropetrovsk, Ivano-Frankivsk i Lavov oštećeni.

Oko 15% ruskog pogona za preradu nafte je izvan funkcije, dok je Ukrajina je izgubila oko 80% svoje toplinske proizvodnje i oko 35% svojih hidroenergetskih kapaciteta.

Komentari

komentar





You may also like