Ukrajinskom predsjedniku dosta je sijanja panike, tvrdi da ona pomaže samo neprijatelju

Dok raste popis zemalja koje pozivaju svoje građane da odmah napuste Ukrajinu jer je Rusija može napasti svaki čas, predsjednik Ukrajine usprotivio se u subotu sijanju panike jer ona pomaže samo neprijatelju. Američka upozorenja o neposrednom napadu Rusije na Ukrajinu “izaziva paniku i ne pomaže” Ukrajincima, rekao je u subotu Volodimir Zelenskij, kako prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

“Sada je upravo panika najbolji prijatelj naših neprijatelja. I sve te informacije (o napadu) samo izazivaju paniku i ne pomažu”, rekao je Zelenskij.

Njemačka se u subotu pridružila sve duljem popisu europskih zemalja koje pozivaju svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu, a poziv na odlazak uputile su i Saudijska Arabija i Jordan. “Ako ste trenutačno u Ukrajini, provjerite je li vaš ostanak u toj zemlji doista potreban. Ako ne, napustite je brzo”, navodi njemačko ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Moskva najave ofanzive shvaća kao američku propagandu

Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra pozvao je građane svoje zemlje da napuste Ukrajinu čim prije moguće. Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija rasporedila dovoljno vojnika uz granicu s Ukrajinom i da može početi ofenzivu u svom trenutku, što Moskva odbacuje kao američku propagandu u svrhu provociranja.

Američko veleposlanstvo u Kijevu naredilo je u subotu povlačenje svog osoblja koje nije nužno. “State Department naredio je odlazak svih američkih zaposlenika (koji nisu nužni) zbog informacija o pojačanju ruske vojske na granici s Ukrajinom, što je indikator potencijalne vojne akcije”, objavilo je veleposlanstvo u Kijevu na svom Twitteru. Dodaje da američki građani moraju biti “svjesni” da ih vlada neće moći evakuirati u slučaju ruske ofenzive koja “može početi u svakom trenutku i bez upozorenja”.

I Rusija počela je smanjivati diplomatsku prisutnost u Ukrajini

Takvu je poruku uputio i državni tajnik u britanskom ministarstvu obrane James Heappey u izjavi za Sky News u subotu. “Britanski građani moraju napustiti Ukrajinu odmah bilo kojim sredstvom i ne smiju očekivati, kao što smo vidjeli ljetos u Afganistanu, da će postojati mogućnost vojne evakuacije”, rekao je, kako prenosi agencija Reuters.





U petak je britanska vlada savjetovala svojim građanima da napuste Ukrajinu komercijalnim sredstvima dok su još na raspolaganju i savjetovala da prekinu svaki plan za odlazak u tu zemlju. Međutim, britanska vlada zadržava svoje diplomatsko osoblje u Ukrajini, navodi agencija AFP.

U subotu je vlada Saudijske Arabije pozvala svoje građane da se obrate veleposlanstvu svoje zemlje u Kijevu kako bi im ono olakšalo odlazak, prenosi Reuters, a zatim je i Kraljevina Jordan objavila naputak svojim državljanima da napuste Ukrajinu. Sama Rusija počela je smanjivati diplomatsku prisutnost u Ukrajini i u subotu je objasnila da strahuje od “provokacija” ukrajinskih vlasti ili “trećih zemalja”. “Strahujući od mogućih provokacija kijevskog režima ili trećih zemalja, odlučili smo se na određeno smanjivanje osoblja ruskih predstavništava u Ukrajini”, rekla je glasnogovornica ruske diplomacije u priopćenju za javnost, odgovarajući na pitanje medija o smanjenju broja diplomatskog osoblja.

Amerikanci dobili 24 do 48 sati da napuste Ukrajinu

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija – koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici – razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014. Rusija niječe bilo kakve takve planove. Međutim ona je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njezinu teritoriju te zahtijeva da se sigurnosni savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svojeg utjecaja.





SAD, Britanija, Nizozemska, Danska, Latvija, Estonija, Australija i Novi Zeland pozvale su građane da napuste Ukrajinu. Sullivan je preporučio da svi Amerikanci koji su još u Ukrajini napuste zemlju u sljedećih “24 do 48 sati”. Britanskim državljanima je rečeno da odu “dok su komercijalna sredstva prijevoza još dostupna”.

Komentari

komentar

You may also like