Ultimatum! Aleksandar Lukašenko mora dati ostavku!

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko mora podnijeti ostavku, izjavila je u utorak, 13. listopada, bivša kandidatkinja na predsjedničkim izborima u toj zemlji i jedna od oporbenih čelnica Svetlana Tihanovska. Pri tom je naznačila i datum, kada će oporba izići s takvim zahtjevom, kojega bi Lukašenko morao prihvatiti:

„25. listopada objavit ćemo Narodni Ultimatum“, jer u zemlji se događa „državni teror“, kazala je Tihanovska. „Lukašenko mora objaviti o svom odlasku, … „nasilje na ulicama mora se u potpunosti zaustaviti, a svi politički zatvorenici moraju biti oslobođeni“.

„Ako do 25. listopada naši zahtjevi ne budu ispunjeni, sva zemlja mirno će izići na ulice s Narodnim Ultimatumom. I 26. listopada počet će nacionalni štrajk svih tvrtki, blokada svih prometnica, propast prodaje u državnim trgovinama. Imamo 13 dana za ispunjenje naših triju uvjeta“, naglasila je Tihanovska.

Radi se, prvo, o provedbi novih transparentnih izbora; drugo, o istrazi prijestupa vezanih uz nasilje prema mirnim Bjelorusima; i treće, o oslobađanju političkih zatočenika.

Kako je teško vjerovati da će politički ojačani Aleksandar Lukašenko nakon prošlomjesečne inauguracije na novu-staru dužnost bjeloruskog predsjednika – bez da su i zemlja i on osobno dobili bilo kakve ozbiljnije sankcije od strane Zapada iako su bile glasno najavljivane – i poslušati zahtjeve iz spomenutog ultimatuma, za očekivati je i konačno finale bjeloruske duboke političke krize, nastale nepriznavanjem rezultata predsjedničkih izbora (održanih 9. kolovoza) od strane tamošnje oporbe. Ono će se događati u zanimljivom tajmingu, uoči održavanja američkih predsjedničkih izbora. Podsjetimo: predsjednik SAD-a Donald Trump nije želio sankcijama kazniti Aleksandra Lukašenka iako je State Department objavio kako SAD neće priznati Lukašenkov reizbor na predsjedničku dužnost. Sankcije protiv samoga Lukašenka nisu pokrenule niti EU, Velika Britanija i Kanada, a poznato je kako iza njega za sada otvoreno stoji i ruski predsjednik Vladimir Putin. Zato će biti zanimljivo pratiti na koji će to način reagirati bjeloruska oporba nakon gotovo sigurnog Lukašenkovog odbijanja ultimatuma, i saznati, ima li, uopće, unutar bjeloruskog naroda dovoljne količine kritične mase nezadovoljnika koji će biti spremni na možebitne radikalne prosvjedne akcije koje je spomenula Tihanovska.

U ovom kontekstu također podsjećamo kako je jučer bjelorusko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da će snage sigurnosti te zemlje moći koristiti i vojno oružje s ciljem sprječavanja nasilnih i radikalnih oblika prosvjednih akcija, koje su sve učestalije (vidi link ispod teksta).

Bjeloruska policija moći će primjenjivati vojno oružje prema prosvjednicima

 

Komentari

komentar

You may also like