Ultimatum bivšeg pakistanskog premijera Khana: Imate šest dana da raspišete izbore

Svrgnuti premijer Pakistana Imran Khan danas je dao šestodnevni rok vladi Shehbaza Sharifa za raspuštanje pokrajinskih skupština i raspisivanje novih općih izbora, upozorivši da će se, ako “uvezena vlada”  to ne učini, vratiti u glavni grad s “cijelom nacijom”, prenosi One India.

Obraćajući se na skupu pred tisućama prosvjednika u glavnom gradu Islamabadu jutros, Khan se obrušio na vladu zbog korištenja “taktika” poput racija i uhićenja kako bi zaustavili marš njegove stranke. U jednoj takvoj raciji, u kojoj je policija ušla u kuću istaknutog političara iz Khanovog tabora, propucan je policajac. 

Napominjući da postoji “ogromna odgovornost” na sucima Vrhovnog suda, Khan je upitao gdje to u demokraciji mirni prosvjedi nisu dopušteni i gdje su to mirni demonstranti dočekani suzavcem, policijskim racijama i uhićenjima. Novu vladu, za koju tvrdi da je došla na vlast uz pomoć djelovanja iz Washingtona, optužuje za anarhiju te da žele odvojiti policiju od naroda.

Imran Khan, bivši kapetan reprezentacije u kriketu, sportu koji je u Pakistanu najpopularniji, otišao je još dalje s optužbama. Tvrdi da bi vlada bila sretna da organizira nasilne proteste u Islamabadu jer bi to dalo povoda vladi da angažira i vojsku protiv vlastitog naroda.

Khan je rekao da bi vlada bila sretna ako bi organizirao sjedeću uzbunu u Islamabadu jer bi to dovelo do sukoba između ljudi i policije Tvrdi da je pet prosvjednika iz njegovog pakistanskog Tehreek-e-Insaf-a (PTI) ubijeno u sukobima nakon stranačkog marša, rekavši da je jedan pao s mosta Attock nakon gađanja suzavcem, a drugi gurnut je u rijeku Ravi. Rekao je da je dobio i informaciju da su trojica ubijena u gradu Karachiju.

Komentari

komentar





You may also like