Umjesto kopnenog, neviđeni izraelski zračni napad na pojas Gaze

Iako se zbog radikalizacije stanja i eskalacije napetosti između izraelske vojske s jedne i Hamasa i Islamskog Džihada s druge strane očekivao eventualni kopneni napad izraelskih snaga na pojas Gaze, do njega ipak nije došlo. Međutim, Izrael je Hamasu i drugim radikalnim organizacijama odlučio odgovoriti na drugi način – masivnim zračnim napadom.

Otprilike 160 zrakoplova izraelskog zrakoplovstva, istodobno u zraku, pokrenulo je masovni napad na mrežu tunela koje je iskopao palestinski pokret Hamas u blizini grada Gaze oko ponoći 14. svibnja, u najvećem izraelskom napadu od izbijanja neprijateljstava u regiji, navode predstavnici izraelskih obrambenih snaga (IDF), a prenosi medij The Times of Israel.

Prema IDF-u, u neviđenom zračnom napadu koji je trajao gotovo 40 minuta, oko 450 navođenih projektila i bombi bačeno je na 150 ciljeva u sjevernoj Gazi.

Izraelska vojska kaže kako još uvijek radi na utvrđivanju razmjera štete na podzemnoj infrastrukturi, koja je Hamasova „strateška imovina“, kako se izrazio glasnogovornik IDF-a, general Hidayi Zilberman.

Osim zračnog udara, izraelski tenkovi, topničke i pješačke brigade duž granice s pojasom Gaze provodile su “prateće operacije” na ciljeve Hamasa, čiji su militanti pokušali napasti izraelske vojnike navodi se dalje Međutim, kopnene snage za sada ostaju s izraelske strane granice i još nisu ušle u tu dvomilijunsku palestinsku enklavu.
Ukupno je tijekom ove “popratne operacije” na ciljeve u Gazi ispaljeno oko 500 topničkih i 50 tenkovskih granata.

Palestinci u Gazi izvješćuju da je izraelski napad trajao više od sat vremena i da je rezultirao brojnim žrtvama. Precizniji brojevi za sada nisu navedeni.

Jutros je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio kako će se operacije u pojasu gaze nastaviti onoliko dugo koliko će biti potrebno za vraćanje mira i sigurnosti Izraelu.

Komentari

komentar

You may also like