‘Umjetno neplaćanje’: Rusija tvrdi da zbog sankcija ne može podmiriti dugovanja

Izgleda da je Rusija spremna za svoje prvo državno neplaćanje u posljednjih nekoliko desetljeća jer su neki vlasnici obveznica rekli da u ponedjeljak nisu primili zaostale kamate nakon isteka ključnog roka za plaćanje dan ranije, izvještava Reuters.

Rusija se bori s otplatom 40 milijardi dolara nepodmirenih obveznica od početka svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače, budući da su sveobuhvatne sankcije učinkovito odsjekle zemlju od globalnog financijskog sustava i učinile njezinu imovinu nedodirljivom za mnoge ulagače.

Kremlj je u više navrata rekao da nema razloga za bankrot Rusije, ali nije u mogućnosti slati novac vlasnicima obveznica zbog sankcija, optužujući Zapad da je pokušava natjerati u umjetno neplaćanje.

Ruski napori da izbjegne ono što bi bilo njezino prvo veće neplaćanje međunarodnih obveznica od boljševičke revolucije prije više od stoljeća naišlo je na nepremostivu prepreku krajem svibnja kada je Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) učinkovito blokirao Moskvu da izvrši plaćanja. “Od ožujka smo mislili da je rusko neispunjenje obveza vjerojatno neizbježno, a pitanje je bilo samo kada”, rekao je za Reuters Dennis Hranitzky, voditelj suverenih parnica u odvjetničkoj tvrtki Quinn Emanuel. “OFAC je intervenirao kako bi nam odgovorio na to pitanje, a odgovor je: upravo sada.”

Iako bi formalno neispunjenje obveza bilo uvelike simbolično s obzirom na to da se Rusija na međunarodnom planu trenutačno ne može i ne treba zaduživati zahvaljujući obilnim prihodima od izvoza nafte i plina, stigma bi vjerojatno mogla povećati njezine troškove zaduživanja u budućnosti.

Riječ je o isplatama od 100 milijuna dolara kamata na dvije obveznice, jednu denominiranu u američkim dolarima, a drugu u eurima, Rusija je trebala platiti 27. svibnja. Isplate su imale razdoblje čekanja od 30 dana, koje je isteklo u nedjelju. Rusko ministarstvo financija priopćilo je da je izvršilo plaćanja svom državnom nacionalnom depozitoriju za namirenje (NSD) u eurima i dolarima, dodajući da je ispunilo obveze.





Pravna situacija oko obveznica izgleda složeno. Ruske obveznice izdane su s neobičnim različitim uvjetima i sve većom razinom nejasnoća za one koje su prodane u posljednje vrijeme, kada se Moskva već suočavala sa sankcijama zbog aneksije Krima 2014. i incidenta s trovanjem u Britaniji 2018. godine. Rodrigo Olivares-Caminal, predsjedavajući za bankovno i financijsko pravo na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, rekao je da je potrebna jasnoća o tome što predstavlja oslobađanje Rusije od njezinih obveza ili razliku između primanja i vraćanja finacijskih sredstava. “Sva su ta pitanja podložna tumačenju od strane suda, ali Rusija se nije odrekla svog suverenog imuniteta i nije se podvrgla nadležnosti nijednom sudu u bilo kojem od dva prospekta”, rekao je Olivares-Caminal Reutersu.

Na neki način Rusija je već u stanju insolventnosti.

Odbor za derivate presudio je da se na nekim od njegovih vrijednosnih papira dogodio “kreditni događaj”, koji je pokrenuo isplatu nekih od ruskih swap kreditnih obveza – instrumenata koje ulagači koriste za osiguranje izloženosti dugu od neispunjenja obveza. To je izazvano time što Rusija nije platila 1,9 milijuna dolara obračunate kamate na plaćanje koje je dospjelo početkom travnja.





Sve do invazije na Ukrajinu, državno stanje insolventnosti (nemogućnost plaćanja op.a.) činilo se nezamislivim, s obzirom na to da je Rusiji podignuta investicijska ocjena malo prije tog trenutka. Neuspješno izvršenje obveza bi također bilo neuobičajeno jer Moskva ima sredstva za podmirivanje duga.

OFAC je početkom ožujka izdao privremeno izuzeće, poznato kao opća licenca 9A, kako bi omogućio Moskvi da nastavi plaćati investitorima. Razdoblje je isteklo 25. svibnja jer je Washington pooštrio sankcije Rusiji, efektivno prekinuvši plaćanja američkim ulagačima i subjektima. Istekla licenca OFAC-a nije jedina prepreka s kojom se Rusija suočava jer je početkom lipnja Europska unija uvela sankcije NSD-u, službi koju je Rusija imenovala za svoje euroobveznice.

Moskva se proteklih dana trudila pronaći načine rješavanja nadolazećih plaćanja i izbjeći neizvršenje. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret prošle srijede o pokretanju privremenih postupaka i davanju vladi 10 dana da odabere banke koje će obavljati plaćanja prema novom programu, sugerirajući da će Rusija smatrati da su dužničke obveze ispunjene kada isplati vlasnicima obveznica u rubljima. “To što Rusija kaže da ispunjava obveze prema uvjetima obveznice nije cijela priča”, rekla je za Reuters Zia Ullah, partnerica i voditeljica odjela korporativnog kriminala i istraga u odvjetničkoj tvrtki Eversheds Sutherland. “Ako vi kao investitor niste zadovoljni, na primjer, ako znate da je novac zaglavljen na escrow računu (način osiguranja ugovora koji garantira da će prodavaču biti plaćena cijena utvrđena kupoprodajnim ugovorom op.a.), što bi zapravo bio praktičan učinak onoga što Rusija govori, odgovor bi bio, dok ne izvršite obvezu, vi nisu zadovoljili uvjete obveznice.”

 

 

Komentari

komentar

You may also like