Umro glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo

Mohammad Barkindo, nigerijski političar i glavni tajnik organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC, preminuo je u 63. godini života. O tome izvješćuje medij CNBC.

Čelnik nigerijske Nacionalne naftne korporacije (NNPC), Mele Kyari, objavio je vijest u tvitu u srijedu, što su potvrdila dva izvora u OPEC-u.

“Izgubili smo našeg cijenjenog dr. Muhammada Sanusija Barkinda”, navodi se u tvitu, objavljenom rano ujutro u srijedu.





“Umro je oko 23 sata jučer, 5. srpnja 2022. Zasigurno veliki gubitak za njegovu užu obitelj, NNPC, našu zemlju Nigeriju, OPEC i globalnu energetsku zajednicu. Organizacija pokopa bit će objavljena uskoro.”

Barkindova neočekivana smrt bila je iznenađenje za članove svijeta nafte i plina, od kojih ga mnogi opisuju kao diva u naftnoj industriji.

Njegova karijera trajala je više od četiri desetljeća i uključivala je rad u Nigerijskoj nacionalnoj naftnoj korporaciji, Duke Oilu, nigerijskom ministarstvu vanjskih poslova i ministarstvu energetike, kao i u OPEC-u.





Dodajemo da je Barkindo na mjestu glavnog tajnika OPEC-a od kolovoza 2016. godine. Jedan je od onih koji je otvoreno upozoravao kako je gotovo nemoguće nadomjestiti izvoz ruske nafte (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

OPEC: ništa ne može nadomjestiti ruski izvoz nafte

 

Komentari

komentar

You may also like