Umro predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata

Umro je predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan, izvijestila je državna novinska agencija WAM u petak. On je bio i poglavar emirata Abu Dhabija.

Prema ustavu, potpredsjednik i premijer šeik Muhamed bin Rašid al-Maktoum, poglavar Dubaija, vršit će dužnost predsjednika dok se savezno vijeće koje okuplja čelnike sedam emirata ne sastane u roku od 30 dana i ne izabere novog predsjednika.

Šeik Kalifa, koji je rođen 1948., došao je na vlast 2004. u najbogatijem emiratu Abu Dhabiju i postao je čelnik države. Očekuje se da ga na mjestu poglavara Abu Dhabija naslijedi polubrat princ šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan. Nakon što je Kalifa doživio moždani udar 2014., nakon kojeg ga se rijetko moglo vidjeti u javnosti, Muhamed je de facto postao vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata i donositelj odluka o važnim vanjskopolitičkim pitanjima, kao što je pridruživanje ratu u Jemenu pod vodstvom Saudijske Arabije i predvođenje embarga na susjedni Katar posljednjih godina.

“Ministarstvo predsjedničkih poslova objavilo je da će biti 40 dana službene žalosti sa zastavama na pola koplja i trodnevno zatvaranje ministarstava i službenih tijela na federalnoj i lokalnoj razini te privatnog sektora”, napisala je agencija WAM u petak na Twitteru.

Komentari

komentar





You may also like