Umro veleposlanik Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u Beogradu u 71. godini, a uzrok smrti bio je srčani udar, prenose srpski i ruski mediji.

Miroslav Lazanski rođen je 18. rujna 1950. u Karlovcu. Gimnaziju je završio u Trebinju, a pravo diplomirao pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Novinarsku karijeru počeo je još kao student u zagrebačkom tjedniku Polet, a surađivao s tadašnjim uglednim hrvatskim medijima “Vijesnik”, “Danas” i “Start” i radio kao vojno-politički komentator za Vijesnik.

Bio je i dopisnik iz Zagreba za beogradske medije Politika Express i časopis NIN.  Od ožujka 1991. počeo je pisati za beogradsku Politiku, a imao je kolumnu u grčkom dnevniku Katimerini i u japanskom Diamond Weeklyu.

Kao ratni izvjestitelj boravio je u Bejrutu tijekom rata između Iraka i Irana 1980.-1988., u Afganistanu od 1985. do 1989., tijekom operacije Pustinjska oluja 1991. godine, a pratio je i Čečenske ratove 1996. i 1999., kao i ratove u Zairu 1997., Iraku 2003., Jemenu 2010. i Libiji 2011.

Možda najupečatljiviji trenutci njegove novinarske karijere bili su intervjui s dva vrhovna zapovjednika združenih snaga NATO saveza i tri maršala SSSR –a – što je u vrijeme hladnog rata bilo impresivno.





Objavio je osam knjiga, a autor je i dva dokumentarna filma i deset televizijskih serija.

Godine 2019. imenovan je srpskim veleposlanikom u Ruskoj Federaciji.

Komentari

komentar





You may also like