Umro Zbigniew Brzezinski

U 89. godini umro je Zbigniew Brzezinski, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Jimmyja Cartera, objavila je njegova kćer Minka na Instagramu i na svojoj Twitter stranici.

Preka informacijama The New York Timesa, Brzezinski je umro u petak u noći po lokalnom vremenu, u jednoj od bolnica u Virginiji.

Brzezinski se rodio u Poljskoj 1928. godine, a zemlju je zajedno s ocem, poljskim diplomatom, kasnije napustio i nastanio se u Americi, gdje je stekao i doktorat iz filozofije na sveučilištu u Harvardu. Američki medij navodi kako je Brzezinski bio poznat po svojim oštrim stavovima o SSSR-u. Autor je nekoliko poznatih dijela, prevedenih na brojne svjetske jezike. Možda najpoznatije je „Velika šahovska ploča: američko vodstvo i njezini geopolitički imperativi“ (1997.g.), u kojem je naveo stavove, kako SAD ne smije dozvoliti niti jednoj državi postati dominantna snaga u Euroaziji.

Biografija:

Zbigniew Kazimierz Brzezinski rodio se 28. ožujka 1928. godine u Varšavi, u obitelji poljskog diplomata, koji je početkom nacističke okupacije 1939. godine s obitelji izbjegao u Kanadu.
Mladi Zbigniew 1950. godine završio je fakultet političkih znanosti na kanadskom sveučilištu McGill (McGill University), gdje je stekao stupanj magistra političkih znanosti.

1953. godine obranio je dizertaciju na američkom sveučilištu Harvard, a od te godine do 1960.-ih radio je u Ruskom znanstvenom centru harvardskog sveučilišta i tamošnjem Centru za međunarodne odnose.

Tijekom 1958. godine dobio je američko državljanstvo, a 1960. g. odlazi raditi na sveučilište Columbia, gdje je do 1977. godine bio na čelu tamošnjeg Instituta za problematiku komunizma.

Sudjelovao je u predizbornoj kampanji kandidata Demokratske stranke Johna Kennedya 1961.g. i Lyndona Johnsona 1964. g. nakon Kennedyjeva ubojstva.

Od 1966.-1968. g. ulazi u Vijeće za političko planiranje američkog State Departmenta, a nakon toga postaje savjetnik za vanjsku politiku američkog potpredsjednika Huberta Humphreya.

1977.-1981. godine bio je prvi direktor međunarodne organizacije „Trostrana komisija“. U istom razdoblju bio je i savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Jimmya Cartera.

1981. g. vratio se na Columbia University. Od 1989.g. bio je predavač u Školi za međunarodne odnose Sveučilišta „Johns Hopkins“. Bio je i savjetnik, član i supredsjednik konzultativnog vijeća Centra za strateška i međunarodna istraživanja.
Krajem 1950.-ih istupio je s kritikom strategije „odbacivanja komunizma“ američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera i državnog tajnika Johna Dullesa, smatrajući boljim načinom razrušenje socijalističkog bloka putom mirnog odsijecanja država Istočne Europe, razvijajući njihove gospodarske i druge odnose sa Zapadom. Temelj za uspjeh takve politike oslanjao se na percepciji unutarnjih proturječja u socijalističkom lageru.

Brzezinski je bio gorljivi pobornik američke vojne intervencije u Vjetnamu.

1966.g. razradio je koncepciju „izgradnje mostova“ – službene vanjskopolitičke linije odnosa sa socijalističkim zemljama pri administraciji Lyndona Johnsona, zasnovanoj na sniženju međunarodne napetosti putom obavljanja  pregovora uz očuvanje oštre pozicije u odnosima sa SSSR-om.

Bio je jedan od glavnih američkih ideologa vanjskopolitičke kampanje pritiska na SSSR i države socijalističkog bloka u svezi s problemom kršenja ljudskih prava.

Bio je autor brojnih knjiga. Često je nastupao u medijima, komentirajući politička zbivanja u svijetu.

Brzezinski je 1981. g. nagrađen američkom Predsjedničkom medaljom Slobode „za ulogu u normalizaciji odnosa SAD-a i Kine i politiku u sferi ljudskih prava i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država“.

Bio je oženjen i otac troje djece.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like