UN: Afganistan je na rubu ekonomskog kolapsa zbog zamrzavanja imovine

Ujedinjeni narodi upozorili su da Afganistanu prijeti “potpuni slom” ako se ne pronađe način da do stanovnika stigne novac koji je “zamrznut” zbog zabrinutosti oko talibanske vlade. Gotovo 10 milijardi dolara imovine središnje banke Afganistana trenutno je zamrznuto u inozemstvu i smatra se ključnom polugom moći nad novom administracijom, izvještava AP. Odluku o zaključavanju imovine Afganistana donijeli su SAD i MMF.

Posebna izaslanica UN-a za Afganistan Deborah Lyons rekla je jučer pred Vijećem sigurnosti UN-a kako je potrebno pronaći način da se novac unese u zemlju “kako bi se spriječio potpuni slom gospodarstva i društvenog poretka”, napomenuvši da se Afganistan suočava krizom: pad vrijednosti valute, nagli rast cijena hrane i goriva, nedostatak lijekova te nedostatak novca u privatnim bankama. Vlasti nemaju sredstava za isplatu plaća, rekla je.

“Gospodarstvu se mora dopustiti da diše još nekoliko mjeseci, dajući talibanima priliku da pokažu fleksibilnost i istinsku volju da ovoga puta učine drugačije, posebno iz perspektive ljudskih prava, prava žena i protuterorizma”, rekla je Lyons i nadodala bi se mogle osmisliti zaštitne mjere kako bi se osiguralo da se sredstva ne zloupotrebljavaju. Naime, dobar dio međunarodne pomoći završio je u rukama korumpiranih političara i njihovih suradnika. Strani donatori predvođeni Sjedinjenim Državama osiguravali su više od 75% posto javnih rashoda za afganistansku vladu koja se raspala nakon što su SAD povukle svoje trupe nakon 20 godina provedenih u toj zemlji.

Ipak, UN-ova izaslanica tvrdi da postoje “vjerodostojni navodi” da talibani vrše odmazde unatoč obećanjima o amnestiji. Osvećuju se suradnicima bivše vlade, a često tragaju za njima “od kuće do kuće”, prenosi Al Jazeera.

Rusija i Kina, koje su ponudile milijune hitne pomoći zemlji, također se zalažu za “odmrzavanje” zamrznute imovine Afganistana. “Ova imovina pripada Afganistanu i trebala bi se koristiti za Afganistan, a ne kao poluga za prijetnje ili ograničenja”, rekao je zamjenik kineskog veleposlanika UN-a Geng Shuang.

Komentari

komentar





You may also like