UN: Gotovo 307 000 civila ubijeno u sirijskom ratu od 2011. do 2021.

Gotovo 307 000 civila ubijeno je između 1. ožujka 2011. i 31. ožujka 2021., objavio je Ured UN-a za ljudska prava u utorak u novom izvješću, a prenosi Anadolu Agency.

Ured za ljudska prava priopćio je da je izvješće slijedilo rigoroznu procjenu i statističku analizu dostupnih podataka o civilnim žrtvama i procjenjuje da je u 10-godišnjem razdoblju ubijeno 306 887 civila.

“Brojke žrtava povezanih sa sukobom u ovom izvješću nisu samo skup apstraktnih brojeva tijela, već predstavljaju pojedinačna ljudska bića”, rekla je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet. “Utjecaj ubojstva svakog od ovih 306 887 civila imao bi dubok, snažan utjecaj na obitelj i zajednicu kojoj su pripadali.”

Analiza iz izvješća također će dati jasniji osjećaj težine i razmjera sukoba, rekao je visoki predstavnik UN-a za prava, a ne uključuje smrt boraca. Izvješće je izdalo Vijeće UN-a za ljudska prava i odnosilo se na 143 350 smrtnih slučajeva civila koje su različiti izvori s detaljnim informacijama pojedinačno dokumentirali. Oni uključuju barem njihovo puno ime, datum i mjesto smrti. Korištenjem novih tehnika, procijenjeno je da se dogodilo još 163 537 smrtnih slučajeva civila, čime je ukupan procijenjeni broj smrtnih slučajeva među civilima porastao na 306 887, navodi se u izvješću UN-a.

“Ovo ne uključuje mnogo, mnogo više civila koji su umrli zbog gubitka pristupa zdravstvenoj skrbi, hrani, čistoj vodi i drugim bitnim ljudskim pravima, a taj broj tek treba procijeniti”, kazala je Bachelet. Procjena od 306 887 znači da su, u prosjeku, svaki dan, u proteklih 10 godina, 83 civila pretrpjela nasilnu smrt zbog sukoba, tvrdi se. U izvješću se navodi da “razmjer civilnih žrtava u posljednjih 10 godina predstavlja nevjerojatnih 1,5% ukupnog stanovništva” Sirije na početku sukoba.

Neuspjeh strana u ratu
To izaziva “ozbiljnu zabrinutost zbog neuspjeha strana u sukobu da poštuju norme međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila”, navodi se u izvješću. Ovaj statistički rad nadovezuje se na prethodne napore za procjenu izravnih smrti povezanih sa sukobom.

Tijekom 2013. i 2014. Ured UN-a za ljudska prava naručio je tri statističke analize dokumentiranih ubojstava u Siriji, ali je provođenje analizie prekinuto jer je situacija u zemlji postajala sve opasnija. Godine 2019. Ured za ljudska prava nastavio je prikupljanje informacija i analizu o žrtvama u Siriji u svom globalnom izvješćivanju o pokazatelju UN-ovih ciljeva održivog razvoja o smrtnim slučajevima povezanim sa sukobima.

“Tamo gdje akteri civilnog društva poduzimaju bilježenje žrtava, napori mogu ugroziti i same pojedince koji pokušavaju prikupiti podatke. Oni se također suočavaju s višestrukim izazovima u svojim dokumentacijskim naporima, uključujući kolaps njihovih uobičajenih mreža informacija”, navodi se u izvješću.

Nedostatak pristupa

To je zato što su ljudi u pokretu, raseljeni ili u područjima gdje postoji opće isključenje informacija; ograničen ili nedostatak pristup mobilnim podacima, internetu i električnoj energiji za prikupljanje i prijenos informacija; ograničenja njihova kretanja; i nadzor, stoji u izvješću.

Za izradu izvješća Ured je koristio osam izvora informacija koji se odnose na različita razdoblja kroz 10 obuhvaćenih godina. To uključuje Centar za proučavanje ljudskih prava iz Damaska, Centar za statistiku i istraživanje – Sirija, Sirijska mreža za ljudska prava, Sirijski opservatorij za ljudska prava, Centar za dokumentaciju o kršenjima, evidencija Sirija Shuhada, vladina evidencija i evidencija UN-ovog Ureda za ljudska prava.
“Osim ako i dok se sukob ne završi, postoji kontinuirani rizik od smrti civila”, stoji u izvješću. “Stoga je ključno da sve države, Ujedinjeni narodi i civilno društvo iskoriste sva raspoloživa sredstva za okončanje sukoba i potporu prelasku na mir.”

 

 

Komentari

komentar

You may also like