UN: objavljena lista 10 zemalja s najvećim padom broja stanovnika – poražavajuća slika za EU

Stručnjaci Odjela za ekonomska i socijalna pitanja UN-a objavili su svoje godišnje izviješće World Population Prospects 2019, u okviru kojega su, između ostalog, analizirali tendencije promjena svjetskog stanovništva. Oni smatraju kako će broj stanovnika u svijetu i dalje rasti, međutim dinamika rasta već se osjetno smanjila. Trenutačno je ona najmanja od 1950.g., što je povezano s naglim padom fertilnosti (plodnosti – mogućnosti da žena može rađati djecu).

U mnogim zemljama dolazi do pada broja stanovnika, što je povezano s različitim čimbenicima. U nastavku teksta donosimo spisak 10 zemalja koje su pretrpjele najveći pad broja stanovnika u razdoblju od 2010. do 2019. godine.

Obratite pozornost koliki je pri tom broj europskih zemalja, uključno i onih koje su članice Europske unije, što samo po sebi govori, što je i koliko toga donijela toliko proklamirana pozitivna politika EU u svojoj praksi za te zemlje. Jer država bez svojih stanovnika ne znači ništa više od pukog geografskog pojma!

Pa iako se među prvih 10 zemalja ovoga spiska, na sreću, ne nalazi i Hrvatska, jasno je kako se sve ovo itekako tiče i nje same i da je da je uistinu došlo krajnje vrijeme za poduzimanje konkretnih strateških političkih, gospodarskih i socijalnih mjera (a ne onih kratkotrajnih – „vatrogasnih“) koje će ne samo spriječiti daljnje masovno iseljavanje, prije svega mlade i radno sposobne populacije, već dovesti i do stvaranja uvjeta za povratak onih koji su Domovinu već ranije napustili zbog nemogućnosti ostvarivanja gole egzistencije tj. dobivanja posla i omogućivanja dostojanstvenih uvjeta rada, nužnih za isto takav život i životni standard.

Na prvom mjestu po gubitku broja stanovnika u navedenom desetogodišnjem razdoblju očekivano zauzima Sirija, izložena brutalnom građanskom ratu i terorističkim djelovanjima različitih radikalnih islamističkih organizacija. Ta je zemlja izgubila čak 20% svoga stanovništva;

Na drugom mjestu ove negativne rang-liste je Porto Rico, koji je izgubio 18% stanovništva; slijede Litva s 12% izgubljenog stanovništva, s tim da je tragično kako je ta mala zemlja od trenutka stupanja u EU 2004. g. izgubila čak oko milijun stanovnika; na 4. mjestu je Bosna i Hercegovina koja je izgubila 11% svoga stanovništva u zadnjih 10 godina, a spada među najsiromašnije europske zemlje, s vrlo visokom razinom nezaposlenosti; 5. mjesto zauzima Latvija s 10%-tnim gubitkom stanovnika, a slijedi je otočje Wallis i Futuna, francuski prekomorski teritorij u Tihom oceanu na 6. mjestu; na 7. mjestu nalazi se Andora; na 8. mjestu je Sveti Petar i Mikelon (francuski: Saint-Pierre-et-Miquelon) još jedan francuski prekomorski teritorij na istoku Kanade. I za kraj, 9. i 10. mjesto na listi  World Population Prospects 2019 zauzimaju još dvije članice Europske unije, Bugarska koja je izgubila 6% stanovništva (ali i najmračnijim prognozama do 2050.g. za kada se očekuje njezin gubitak stanovništva od čak 20%), i Rumunjska, koja je u zadnjih deset godina izgubila „svega“ 5,5% svog stanovništva.
Za sve one koji se stručno ili od nas ozbiljnije žele pozabaviti ovom bitnom problematikom, spomenuto opširno izviješće UN-a  mogu pročitati ovdije.

Depopulacija i demografski suicid Europe: u Hrvatskoj gotovo najkritičnije u svijetu

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like