UN obnavlja vojnu misiju u BiH zbog “egzistencijalne prijetnje” od separatizma

Vijeće sigurnosti UN-a pristalo je produžiti mandat europske vojne misije u Bosni. Odluka je donesena usred diplomatskog spora oko izvješća u kojem se navodi separatistička prijetnja, prenosi DW.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu je izglasalo obnovu mandata vojne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini. Glasovanje je održano usred zabrinutosti da čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik pojačava separatističke prijetnje i dovodi mir u opasnost.

Spor oko uloge UN-a u Bosni i Hercegovini

Odluka o obnavljanju vojne misije donesena je jednoglasno, unatoč nesuglasicama oko izvješća o opasnosti od secesije u Bosni i Hercegovini. Rusija je blokirala članove da čuju upozorenje od visokog poslanika UN-a u BiH, Christiana Schmidta iz Njemačke. On je trebao predstaviti izvješće u kojem upozorava da se balkanska nacija suočava s “egzistencijalnom prijetnjom” od separatističkih akcija bosanskih Srba. Moskva se ne protivi samo izvješću, za koje je rekla da je “krajnje pristran i antisrpski dokument”, nego i samom postojanju pozicije visokog međunarodnog predstavnika u Bosni.

Borba oko objave izvještaja

Schmidt ipak nije Vijeću predstavio izvještaj, a analitičari tvrde da je to potez ugađanja Moskvi i Pekingu. Međutim, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres proslijedio je sadržaj Schmidtovih izvješća 15 članova Vijeća mimo službene procedure.

SAD, UK, Irska i neke druge zapadne države dale su snažnu potporu važnosti zadržavanja pozicije visokog predstavnika. Francuski izaslanik pri UN-u, Nicolas de Riviere rekao je da je mjesto visokog predstavnika ima “bitnu ulogu u podršci Bosni i Hercegovini”. De Riviere je također osudio “sve oblike dovođenja u pitanje teritorijalnog integriteta i postojanja Bosne i Hercegovine kao države”.

Ruski izaslanik Vasilij Nebenzia rekao je da se protivi širenju izvješća koje je objavila “privatna osoba”. Također, rekao je iduće: “Zabrinuti smo zbog još jedne eskalacije unutarnje političke situacije u Bosni i Hercegovini, koja nije bila ovakva još od ratnog razdoblja. Situacija se pogoršava neodgovornim djelovanjem nekih vanjskih sila. Kao rezultat toga, sva postignuća višegodišnjeg i mukotrpnog procesa međunacionalnog pomirenja u velikoj su opasnosti”, rekao je veleposlanik. “Rusija, kao jamac Dejtonskog sporazuma, ne može ostati ravnodušna prema onome što se događa”, dodao je. Moskva upozorava na pokušaje da se za razvoj događaja u Bosni i Hercegovini okrive samo Srbi, rekao je Nebenzya. “Pritisak na srpski entitet BiH ubrzano raste. Želimo upozoriti da se stvari ne tumače krivo i da se za događanja u zemlji okrivljuju samo Srbi”, istaknuo je. Također, upozorava da je “pokušaj stvaranja unitarne država protivan načelu ravnopravnosti triju konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima”, prenosi TASS.





Milorad Dodik je najavio da planira osporiti postojanje državnih oružanih snaga, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) te prikupljanje poreza i carina na državnoj razini.

Komentari

komentar





You may also like