UN: Otpremljena prva donacija ruskoga gnojiva za Afriku

Prva pošiljka gnojiva proizvedenog u Rusiji otpremljena je iz Nizozemske u utorak prema Malaviju u sklopu prije dogovorenog izvoznog ugovora Ujedinjenih naroda, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a u izjavi.

Pošiljka od 20 000 metričkih tona gnojiva prva je u nizu izvoznih pošiljki namijenjenih Africi u nadolazećim mjesecima, rekao je glasnogovornik, dodajući da će teret od utorka biti poslan u Malavi preko Mozambika.

Dogovor uz posredovanje UN-a, prvi put sklopljen u srpnju, obnovljen je ranije ovog mjeseca i dopušta izvoz žitarica iz određenih ukrajinskih crnomorskih luka, kao i izvoz gnojiva ruskih proizvođača unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu. Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu na četiri dana u listopadu, ali se kasnije ponovno pridružila.

Omogućavanje izvoza doniranih 260 000 metričkih tona ruskih proizvoda gnojiva pohranjenih u Europi “poslužit će za ublažavanje humanitarnih potreba i sprečavanje katastrofalnog gubitka usjeva u Africi, gdje je trenutno sezona sadnje”, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a. “Ujedinjeni narodi nastavljaju intenzivne diplomatske napore sa svim stranama kako bi osigurali nesmetan izvoz ključne hrane i gnojiva iz Ukrajine i Rusije, izuzetih od režima sankcija, na svjetska tržišta”, dodao je glasnogovornik.

Gnojiva igraju ključnu ulogu u prehrambenim sustavima jer 50 posto svjetske populacije ovisi o poljoprivrednim proizvodima koji se proizvode uz pomoć mineralnih gnojiva. Ponovno povezivanje tržišta gnojiva ključni je korak za osiguravanje globalne sigurnosti hrane za 2023. i Ujedinjeni narodi će nastaviti ulagati sve napore, sa svim stranama, kako bi postigli ovaj cilj, stoji u priopćenju.

EU razmišlja o ukidanju sankcija ruskoj poljoprivrednoj banci uz potporu UN-a





 

Komentari

komentar





You may also like