UN-ov embargo na libijski uvoz oružja potpuno neučinkovit

Libija – jedna od bliskoistočnih zemalja u kojoj najduže traje unutarnji sukob nakon pokretanja tzv. revolucija „arapskog proljeća“ – ujedno je i jedna od bogomdanih zemalja po pitanju profita od ilegalne trgovine oružjem, što je samo logičan slijed događaja. Naime, u uvjetima dugogodišnjeg građanskog rata i mnoštva unutarnjih „igrača“ koji u njemu sudjeluju, logično je da svaki od njih ima i svoje vanjske sponzore jer bi, u protivnom, teško opstao. Osim toga, embargo na izvoz oružja u tu zemlju, kojeg je 2011. g. proglasilo Vijeće sigurnosti UN-a, tim „igračima“ i ne ostavlja previše prostora osim za snalaženje kroz dobro uhodane globalne krijumčarske staze i lance ovog – jednog od najunosnijih ilegalnih poslova – gotovo u razini s ilegalnom trgovinom opojnim drogama i nešto novijim trendom koji je posljednjih godina doživio pravi „bum“ – ilegalne trgovine ljudima odnosno „bijelim robljem“ gdje Libija, opet, igra ponajvažniju ulogu – kako u smislu svojevrsnog centra za prihvat tih nesretnih ljudi – „modernih robova“, tako i u smislu njihovog ilegalnog prebacivanja u Europu.

Ovaj poduži uvod posljedica je vijesti, danas objavljene na Al Jazeeri, prema kojoj je embargo na opskrbu Libije oružjem, uveden od UN-a, „potpuno neučinkovit“. O tome govori izvješće stručnjaka svjetske organizacije objavljeno prošli utorak, u kojemu se ukazuje na “široko rasprostranjena i gruba” kršenja embarga na oružje od strane različitih aktera, uključujući države članice UN-a, navodi spomenuti medij.

Šest stručnjaka zaduženih za nadzor embarga u Libiji izradilo je preko 550 stranica izvješća s fotografijama, dijagramima i kartama kako bi potvrdili navode o kršenju zabrane izvoza naoružanja i vojne opreme u tu zemlju. Navedena baza dokaza obuhvaća razdoblje od listopada 2019. do siječnja 2021. godine.

“Embargo na oružje ostaje potpuno neučinkovito. Za one države članice (UN-a) koje izravno podupiru strane u (libijskom) sukobu, kršenja su široko rasprostranjena, gruba i uz potpuno zanemarivanje restriktivnih mjera“, stoji u dokumentu. “Njihova kontrola nad cijelim opskrbnim lancem otežava otkrivanje, ometanje ili presretanje (isporuka oružja).”

Među prekršiteljima embarga, izvješće navodi Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Jordan, Rusiju, Siriju i Egipat, koji su tijekom izvještajnog razdoblja pružali potporu, uključujući i u obliku isporuka vojnih proizvoda, Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) maršala Khalife Haftara. Tu su, kao prekršitelji, također Turska i Katar, kao dobavljači oružja za Libijsku nacionalnu vladu.

UN-ovi stručnjaci preporučuju Vijeću sigurnosti „otkazivanje registracije, zabranu slijetanja i zabranu preleta zrakoplova za koje je utvrđeno da krše embargo“. Također su zatražili od VS UN-a “da državama članicama dozvoli inspekciju brodova na otvorenom moru u blizini libijske obale kada imaju opravdane razloge za vjerovanje da ti brodovi ilegalno izvoze ili pokušavaju izvesti sirovu naftu ili naftne derivate” iz te zemlje.
Optimizam ili ne – prosudite sami. Kroz prizmu, da se ovdje ipak ne radi o trgovini bananama, već o oružju i nafti.

 

 

Komentari

komentar

You may also like