UN-ov poslanik iz Izraela rastrgao je na podiju izvješće o ljudskim pravima

Izraelski izaslanik pri Ujedinjenim narodima (UN) Gilad Erdan u jučer je doslovno poderao godišnje izvješće Vijeća UN-a za ljudska prava (UNHRC) dok je bio na podiju Opće skupštine UN-a, tvrdeći da je pristrano prema Izraelu, piše MEMO.

UNHRC je održao posebnu raspravu u Generalnoj skupštini, dok je njegova predsjednica Michelle Bachelet predstavila godišnje izvješće svim državama članicama. U izvješću su predstavljeni nalazi istražnog odbora osnovanog nakon ofanzive Izraela prema Gazi u kojoj je ubijeno 260 Palestinaca, uključujući 67 djece, 40 žena i 16 staraca. U napadu je ubijeno nekoliko cijelih obitelji, uključujući starijeg liječnika Aymana Abu Al-Oufa i njegovu obitelj. Izvješće je osudilo i kritiziralo Izrael zbog brutalnih napada.

U izvješću UNHCR piše: “Neprihvatljivo je stjecati teritorija silom, i duboko smo zabrinuti zbog fragmentacije okupiranog palestinskog teritorija, uključujući istočni Jeruzalem, kroz aktivnosti naseljavanja i druge mjere.” Također je rečeno da su: “Ozbiljno zabrinuti što je dugotrajno nekažnjavano kršenja međunarodnog prava omogućilo ponavljanje teških kršenja bez posljedica”. “Kontinuirane i negativne posljedice sukoba u i oko Pojasa Gaze, uključuju žrtve, posebno među palestinskim civilima, uključuju i djecu i stalna kršenja međunarodnog prava.”

Izraelski poslanik Erdan nije mogao prihvatiti rezultate izvješća i poderao je kopiju izvješća na komadiće. “Vijeće za ljudska prava napalo je i osudilo Izrael u 95 rezolucija u usporedbi sa 142 rezolucije protiv ostatka svijeta”, izrazio je Erdan. “Mjesto ovako iskrivljenog i jednostranog izvještaja je na smetlištu antisemitizma”, ustvrdio je.

Komentari

komentar
You may also like