UN-ova izaslanica: Rat u Afganistanu je došao do gradova i podsjeća na Sarajevo

Talibani su zauzeli većinu ruralnog Afganistana i sve jače pritišću veće gradove. Pod opsadom su Kandahar, Herat i Shebergan, a borbe u Lashkar Gahu su ušle unutar grada. Tisuće ljudi se evakuiraju. Nažalost, u zadnjih mjesec dana umrlo je preko 1000 civila. Pao je i prvi glavni grad jedne od 34 županija. Riječ je o gradu Zaranj u kojem su talibani zauzeli sve bitnije zgrade i policijsku stanicu. Prvi “glavni grad”, tj. administrativni centar županije Nimroz, u rukama talibana je podigao njihov moral. Osim toga, nalazi se pored granice s Iranom i vrlo je bitna tranzitna točka između centralne Azije i Srednjeg Istoka.

Specijalna UN-ova izaslanica za Afganistan, Deborah Lyons obratila se danas Vijeću sigurnosti UN-a koje se sastaje povodom sve lošijeg stanja u Afganistanu.

Kazala je kako strane nisu zaista zainteresirane za pregovore ili pomirenje jer da jesu “znale bi da što se više krvi prolije i što je više civilnih žrtava, da će proces pomirenja biti teži”, prenosi Reuters.

Lyons tvrdi da je rat došao do destruktivne, urbane faze: “Ovo je sada drugačija vrsta rata, koji podsjeća na nedavnu Siriju ili Sarajevo, u ne tako dalekoj prošlosti”.

“Napad na urbana područja znači svjesno nanijeti ogromnu štetu i prouzročiti ogromne civilne žrtve. Unatoč tome, čini se da je prijetnja velikim urbanim područjima strateška odluka talibana, koji su prihvatili pokolj koji će uslijediti”, rekla je.

Mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibanskih pregovarača započeli su prošle godine u glavnom gradu Katara Dohi, ali nisu postigli bitniji napredak.





Ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzia rekao je Vijeću da je pogoršanje situacije u Afganistanu zabrinjavajuće te da “s povlačenjem stranih snaga, izgledi za mir postaju tanki. “Jasno je da ne postoji vojno rješenje za afganistansku situaciju, ali u trenutnoj situaciji, s obzirom na nedostatak napretka na pregovaračkom putu, izgledi da Afganistan sklizne u potpuni i dugotrajni građanski rat, nažalost, surova su stvarnost”, prenosi Reuters.

Američki diplomat Jeffrey DeLaurentis poručuje talibanima da “međunarodna zajednica neće prihvatiti vojno preuzimanje Afganistana ili povratak talibanskog Islamskog Emirata”. Afganistanski predstavnik pri Vijeću, Ghulam Isaczai, pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a na djelovanje kako bi spriječili “katastrofu”, prenosi Reuters.

 





Komentari

komentar

You may also like