UN-ovo izvješće: 52 000 Palestinaca napustilo domove

Više od 52 tisuće Palestinaca izbjeglo je iz svojih domova, piše u jučer objavljenom izvješću UN-a. Uslijed zračnih napada izraelske vojske oštećeno je 450 zgrada u pojasu Gaze.

Većina ugroženih potražila je zaklon u jednoj od 58 škola, rekao je glasnogovornik UN-a Jens Laen za DW. Potpuno su uništene 132 zgrade, a 316 ih je prilično oštećeno., uključujući 15 bolnica i bolničkih centara. Oštećeno je i pogon za desalinizaciju vode o kojem ovisi pitka voda za 250 tisuća Palestinaca.

Nedostaje medicinske opreme, a velik je rizik i od zaraza i bolesti u skloništima gdje su izbjeglice nemaju prostora za distancu ni potrebne uvjete. Ipak, UN pozdravlja odluku Izraela da otvori granicu i humanitarni koridor za opskrbu namirnica i opreme. S druge strane, UN zahtjeva još takvih slobodnih prolaza.

Londonska podružnica Amnesty International-a označila je  zračne napadi na civilne zgrade u Gazi kao “ratne zločine” i “zločine protiv čovječnosti”. Izraelska vojska, s druge strane, i dalje tvrdi da napada ciljano samo lokacije od vojnog značaja i da uvijek najave napad civilima kako bi se maknuli, a da Hamas koristi civile kao ljudski štit.

Komentari

komentar





You may also like