UN-ovoj agenciji za atomsku energiju zabranjen pristup iranskom postrojenju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da Teheran nije uspio u potpunosti ispuniti uvjete dogovora od prije dva tjedna, kojim bi se inspektorima IAEA-e dozvolilo da putem videokamera snimaju i nadgledaju nuklearna postrojenja u Iranu. Sporni događaj je bila zabrana pristupa ovom UN-ovom nadzornom tijelu pogonu za proizvodnju dijelova za centrifuge Tesa, u Karaju, blizu Teherana, suprotno dogovoru s Iranom od 12. rujna, navodi UN-ovo tijelo u priopćenju, a prenosi Al Jazeera.

Direktor IAEA-a Rafael Grossi naglasio je da je odluka Teherana da ne dozvoli agenciji pristup Tesa postrojenju u Karaj u suprotnosti s dogovorenim uvjetima objavljenim u zajedničkom dogovoru 12. rujna, priopćila je IAEA. Sporazumom od 12. rujna, Iran je pristao dozvoliti da IAEA-i ima pristup kamerama koje inspektori te agencije koriste za snimanje iranskih nuklearnih postrojenja.

Bilo je predviđeno da inspektori IAEA-e mogu zamijeniti memorijske kartice na kamerama, ali i da one budu zadržane u Iranu.

“Iran je u periodu od 20. do 22. rujna dozvolio inspektorima da servisiraju kamere na svim lokacijama u Iranu, s izuzetkom kompleksa TESA Karaj”, dodala je IAEA. Iz UN-ovog tijela tvrde, u tom kompleksu dogodila “očigledna sabotaža u kojoj su četiri kamere IAEA uništene”.

Komentari

komentar
You may also like