UN: pogubna kriza hrane, energenata i financija u svijetu zbog ukrajinskog rata

Rat u Ukrajini izazvao je “oluju svih oluja” u svijetu hrane, energetike i financija koja sada prijeti da će izazvati pustoš, pogotovo u gospodarstvima siromašnijih zemalja, izjavio je jučer u New Yorku glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, prenosi dpa.

Guterres je govorio na predstavljanju prvog izvješća novoosnovane Skupine za odgovor na globalnu krizu hrane, energenata i financija, osnovane u ranim danima ukrajinskog rata kako bi se bavila upravo ovim prijetećim hitnim situacijama. “Utjecaj rata globalan je i sustavan”, upozorio je Guterres.

“Čak 1.7 milijarda ljudi, od kojih trećina već živi u siromaštvu, sada je snažno izloženo poremećajima u sustavima osiguranja hrane, energenata i financija koji izazivaju dodatno povećanje siromaštva i gladi”, upozorava. Guterres je također naveo činjenicu da 36 država uvozi više od polovice pšenice iz Rusije i Ukrajine.

Guterres je rekao da bi porast cijena hrane i energenata, uz sve veće dugove mnogih siromašnih zemalja, mogao izazvati društvenu i političku nestabilnost. “Naš svijet si to ne može dopustiti. Moramo djelovati odmah”, rekao je. Pozvao je na hitan prekid rata u Ukrajini, ukidanje izvoznih ograničenja, ulaganje u obnovljive izvore energije i financijsku potporu zemljama u razvoju.

Komentari

komentar





You may also like