UN poziva Rusiju i Ukrajinu da nastave pregovore

UN je u četvrtak pozvao Rusiju i Ukrajinu da nastave pregovore u Turskoj koji su na mrtvoj točki, oslanjajući se na kontakte uspostavljene radi operacije evakuacije u Mariupolju.

Operacije evakuacije civila koje su zajedno vodili Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i UN, ali i predaja branitelja u Azovstalju zadnjih dana “sigurno ne bi bili mogući bez suradnje vlasti Ruske Federacije i Ukrajine”, rekao je UN-ov čelnik za krizne situacije Martin Griffiths na tiskovnoj konferenciji u Ženevi. “Želim vjerovati da je činjenica da je ova suradnja razmjerno dobro funkcionirala, barem puno bolje nego ranijih tjedana, nešto na čemu možemo graditi daljnju suradnju”, rekao je. “Moramo se uzdati u snagu dijaloga kako bi se zaustavio ovaj rat”, istaknuo je, pozivajući na nastavak pregovora u kojima su sudjelovali ukrajinski i ruski diplomati pod turskim pokroviteljstvom. “Moramo se vratiti” za pregovarački stol, istaknuo je Griffiths.

Turska je već dvaput bila domaćin izravnih pregovora dviju strana i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sada želi organizirati sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Martin Griffiths, koji se vratio iz posjeta Afričkom rogu, gdje je dugotrajna suša gurnula ljude u krajnje siromaštvo i na rub gladi, naglasio je da se Ukrajini treba omogućiti izvoz njezinih žitarica. Ukrajinske luke su pod ruskom blokadom, a Rusija pak ne može izvoziti svoje umjetno gnojivo zbog međunarodnih sankcija. Ta dva čimbenika uvelike pridonose naglom skoku cijena hrane, rekao je Griffiths. Taj izvoz je “potreban i mora biti brz, jer su ukrajinski silos puni od lanjske žetve, a nova se bliži”, upozorio je UN-ov čelnik.

“Rat u Ukrajini mora se zaustaviti iz mnogo razloga, ali dva su glavna: on utječe na žetvu i na sadnju, a svijetu je potreban mir u Ukrajini, što ukrajinski narod i zaslužuje”, istaknuo je Griffiths.

Komentari

komentar
You may also like