UN pozvao na otvaranje tržišta za proizvode i gnojiva iz Rusije i Bjelorusije

Glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je na potpun i nesmetan pristup svjetskim tržištima ruske hrane i gnojiva iz Rusije i Bjelorusije.

“Dozvolite mi da budem vrlo jasan: nema učinkovitog rješenja za prehrambenu krizu bez reintegracije ukrajinske proizvodnje na globalno tržište, te bez proizvoda i gnojiva Rusije i Bjelorusije”, kazao je glavni tajnik UN-a António Guterres tijekom govora na Ministarskoj konferenciji o sigurnosti hrane koju sponzorira SAD, prenosi ruska agencija TASS.

Glad prijeti svakom petom stanovniku Afrike, rekao je u svom govoru stalni predstavnik Egipta pri UN-u Osama Mahmoud.

Jučer je britanski Reuters objavio kako je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u srijedu izjavio da je u “intenzivnom kontaktu” s Rusijom, Ukrajinom, Turskom, Sjedinjenim Državama i Europskom unijom u nastojanju da obnovi ukrajinski izvoz žitarica kao pogoršava se globalna kriza hrane.

Rat u Ukrajini potaknuo je skok globalnih cijena žitarica, jestivog ulja, goriva i gnojiva, a Guterres je upozorio da će pogoršati prehrambenu, energetsku i gospodarsku krizu u siromašnim zemljama.

Kriza s hranom počela je mnogo prije 2022. godine, a globalne cijene osnovnih namirnica obaraju rekorde još od 2020. Godine, izjavio je jučer ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov, kazavši kako su nepromišljeni makroekonomski potezi Zapada potkopali prehrambenu sigurnost u svijetu.
Pri tom je naglasio kako su sankcije pogoršale krizu. “Izjave zapadnjaka da njihove sankcije ne vrijede za opskrbu hranom i gnojivima su lukavstvo. Sankcije u financijskom i prometnom sektoru izravno utječu na stanje na svjetskim tržištima hrane”, zaključio je ruski diplomat.

Podsjećamo da su Rusija i Ukrajina najveći svjetski proizvođači pšenice, a Rusija i Bjelorusija najveći svjetski izvoznici umjetnih gnojiva.

Prehrambena kriza i poremećaji opskrbe uz jačanje opasnosti od povećanja gladi u svijetu počeli su u vrijeme pandemije koronavirusa COVID-19 2020. g., a na opasnost od spomenutih posljedica u svojim je izvješćima upozoravao UN. Ukrajinski sukob to je stanje dodatno generirao zbog smanjene mogućnosti izvoza žitarica iz Ukrajine, ali isto tako i zbog novih sankcija uvedenih protiv Rusije i Bjelorusije koje ograničavaju njihov izvoz.

Inače, Rusija je nedavno objavila o svom povijesnom rekordnom urodu pšenice ove godine – koji je iznad svih planiranih očekivanja.

Hoće li navedena izjava glavnog tajnika UN-a s početka teksta u tom smislu nešto promijeniti ostaje tek za vidjeti. Jer politički su interesi moćnika, na žalost, često iznad interesa običnih ljudi – prije svega onih siromašnih.

 
 

Komentari

komentar

You may also like