UN traži od donatora 606 milijuna dolara pomoći za Afganistan

Ujedinjeni narodi danas su organizirali konferencije za donatore u Ženevi na kojoj će se pokušati prikupiti hitna sredstva za Afganistan nakon prošlomjesečnog preuzimanja zemlje od strane talibana, prenosi AP.

Glavni tajnik UN-a,  Antonio Guterres pozvao je vlade i organizacije diljem svijeta da prikupe 606 milijuna dolara do kraja ove godine u “hitnom apelu”. Pomoć bi trebala stići do oko 11 milijuna Afganistanaca.

Iz UN-a su zabrinuti da bi politička nestabilnost pogoršana stalnom sušom, mogla dodatno ugroziti živote i Afganistance dovesti do gladi. Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) je procijenila da trenutno trećina Afganistanaca nema dovoljno hrane ili nemaju siguran i stalan pristup hrani.

Osim toga, oko pola milijuna Afganistanaca napustilo je svoje domove samo ove godine.  Dužnosnici UNHCR -a tvrde da bi neki ljudi mogli pokušati potražiti utočište u tradicionalnim utočištima: u susjednom Pakistanu i Iranu, koji već imaju veliku populaciju Afganistanaca koji su ranije pobjegli iz svoje zemlje kako bi izbjegli rat i nasilje.

Komentari

komentar





You may also like