UN tvrdi da Rusija i Kina isporučuju smrtonosnu pomoć mjanmarskoj vojsci

Otkako je preuzela vlast državnim udarom 2021., hunta je koristila uvezeno oružje “kako bi počinila zločine” nad civilima, rekao je stručnjak Ujedinjenih naroda u izvješću.

Vojska Mjanmara uvezla je najmanje milijardu dolara vrijedno “oružje, robu dvostruke namjene, opremu te sirovine za proizvodnju oružja” otkako je hunta organizirala državni udar u veljači 2021., prema izvješću Ujedinjenih naroda.

Izvješće Vijeća za ljudska prava UN-a posebnog izvjestitelja Toma Andrewa navodi Kinu i Rusiju kao najveće dobavljače oružja hunti, koja je preuzela kontrolu u toj zemlji jugoistočne Azije nakon uklanjanja i zatvaranja de facto vođe Aung San Suu Kyija. Otpor javnosti od tada suzbija vojska masovnim uhićenjima i zračnim napadima.

Neki protivnici vojne vladavine uzeli su oružje u ruke u posljednjih 15 mjeseci i pridružili se pobunjenicima etničkih manjina. Vojska je odgovorila zračnim napadima i raspoređivanjem teškog naoružanja. Otkako je preuzela vlast, vojska Mjanmara ubila je najmanje 3500 civila i zatvorila oko 22 tisuće političkih neistomišljenika, izvijestio je UN. Dodatnih 1,5 milijuna ljudi također je prisilno raseljeno – s ljudima koji su bježali od vojnih napada, kao i od “ubojstava, mučenja i seksualnog nasilja” koje provodi mjanmarska vojska u područjima za koja tvrdi da su na strani oporbenih skupina.

Financijsku podršku dali Singapur, Indija i Tajland

Izvješće UN-a ističe 406 milijuna dolara u oružju i pratećem materijalu koji je mjanmarskoj vojsci stigao iz Rusije, 267 milijuna dolara iz Kine, 254 milijuna dolara iz Singapura, 51 milijun dolara iz Indije i 28 milijuna dolara iz Tajlanda.





U izvješću se dodaje da je 28 ruskih privatnih i državnih tvrtki hunti prebacilo borbene zrakoplove i rezervne dijelove, napredne raketne sustave, izviđačke i jurišne bespilotne letjelice, jurišne helikoptere i druge sustave.

U međuvremenu, 41 privatna i državna tvrtka registrirana u Kini i Hong Kongu opskrbljivala je vojsku u Mjanmaru nizom oružja, navodi se u dokumentu posebnog izvjestitelja. Ova isporuka uključivala je napredne trenažne zrakoplove, lake jurišne zrakoplove, nadogradnju tenkova i popravke za kineske borbene zrakoplove.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja rekao je u prosincu prošle godinu da Moskva ne misli da je kriza u Mjanmaru prijetnja međunarodnom miru i da vjeruje da se Vijeće njome ne bi trebalo baviti.





M. Šerić: Zaboravljeni pakao u JI Aziji: Kako zaustaviti represiju i građanski rat u Mjanmaru?

 

Komentari

komentar

You may also like