UN upozorava: Sjeverna Koreja je na rubu masovne gladi

Najosjetljivije skupine u Sjevernoj Koreji “u opasnosti su od gladi” s pogoršanjem gospodarstva zbog stroge državne blokade uslijed koronavirusa, a sankcije UN-a uvedene zbog nuklearnih programa u zemlji trebale bi se ublažiti, rekao je u srijedu stručnjak UN-a za ljudska prava, prenosi AFP.

Već ionako osiromašena nacija nalazi se unutar blokade od početka prošle godine kako bi se zaštitila od pandemije, a trgovina s ključnim i skoro jedinim partnerom Kinom sve je manja. U lipnju je državna KCTV priznala da se Sjeverna Koreja suočava s “prehrambenom krizom”, čemu je doprinijela kombinacije ekstremnih vremenskih uvjeta (suša i uragan). Istog mjeseca vođa Kim Jong Un rekao je da se situacija s hranom “zaoštrava”. Također, vođa ove izolirane države je naredio da se oslobode vojne zalihe riže i podjele u ruralnim područjima.

Stanovnici Sjeverne Koreje “svakodnevno se bore da žive dostojanstvenim životom”, a pogoršanje humanitarne situacije moglo bi se “pretvoriti u krizu”, rekao je Thomas Ojea Quintana, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u svom posljednjem izvješću.

Pjongjang je pod više međunarodnih sankcija zbog svojih programa nuklearnih i balističkih projektila, koji su doživjeli brzi napredak pod Kimom. Quintana je rekao da bi takva ograničenja trebala biti ublažena kako bi se zaštitili najugroženiji u zemlji suočeni s ozbiljnom nestašicom hrane. “Najosjetljivija djeca i stariji u opasnosti su od gladi”, rekao je. “Sankcije koje je izreklo Vijeće sigurnosti UN-a trebale bi se preispitati i ublažiti kad je to potrebno kako bi se olakšala humanitarna pomoć i pomoć oko spašavanja života.”

Izvješće je objavljeno otprilike tri mjeseca nakon što je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu rekla da se Sjeverna Koreja ove godine suočava s nedostatkom hrane od oko 860 000 tona. Pjongjang se drži podalje od razgovora o svom nuklearnom programu nakon neuspjeha drugog sastanka Trumpa i Kima. Također, Sjeverna Koreja odbija napore Južne Koreje da oživi dijalog. Pod predsjednikom Joeom Bidenom, SAD su više puta izražavale spremnost da se sastanu s predstavnicima Sjeverne Koreje, rekavši da će tražiti denuklearizaciju. No, ovaj tjedan Kim je okrivio Washington za napetosti na poluotoku i inzistirao na tome da je oružje Pjongjanga namijenjeno samoobrani i nije usmjereno na bilo koju određenu državu.

Komentari

komentar





You may also like