UN: Više od 160 milijuna djece uključeno u dječji rad

Više od 160 milijuna djece diljem svijeta sudjeluje u dječjem radu, navodi se u izvješću koje su u srijedu objavile Međunarodna organizacija rada (ILO) i UNICEF-ova agencija za djecu, izvještava Anadolu Agency.

U izvješću su ILO i UNICEF upozorili da bi se bez strategija pomoći, broj djece u dječjem radu do kraja ove godine mogao povećati za 8,9 milijuna zbog rasta siromaštva i povećane ugroženosti. Djeci je potrebna socijalna zaštita, koja smanjuje obiteljsko siromaštvo i ranjivost, kako bi se direktno utjecalo na kritične pokretače dječjeg rada, navodi se u izvješću.

Dvije organizacije pozvale su na zatvaranje jaza u pokrivenosti socijalnom zaštitom za 1,5 milijardi djece širom svijeta koja još uvijek nisu uzdržavana obiteljskim ili dječjim novčanim naknadama. “Postoji mnogo razloga za ulaganje u univerzalnu socijalnu zaštitu, ali ukidanje dječjeg rada mora biti jedan od najsnažnijih, s obzirom na njegov poguban utjecaj na prava i dobrobit djece”, rekao je Guy Ryder, glavni ravnatelj ILO-a.

Neravnomjeran napredak

Globalne procjene skrivaju neravnomjeran napredak po regijama u posljednjih 20 godina, pri čemu Azija i Pacifik te Latinska Amerika i Karibi općenito pokazuju stalna smanjenja, dok su se, od 2012. godine, stope povećale u supsaharskoj Africi. “Iako postoji mnogo varijacija među zemljama unutar svake regije, danas je više djece u radu u supsaharskoj Africi nego u ostatku svijeta zajedno”, navodi se u izvješću.

Citirano je nekoliko studija od 2010. koje predstavljaju dokaze o ulozi socijalne zaštite u ukidanju dječjeg rada. Istraživanja pokazuju kako socijalna zaštita, kao i pomoć obiteljima da se nose s ekonomskim ili zdravstvenim šokovima, smanjuje rad djece i olakšava školovanje. Međutim, premalo je postignuto u osiguravanju da sva djeca uživaju socijalnu zaštitu. Prema izvješću, vlade mogu primijeniti niz politika za promicanje socijalne zaštite. Međutim, upozorava se da će pandemija COVID-19, rusko-ukrajinski rat, rastuće siromaštvo i klimatske promjene, ako kreatori politike ne budu djelovali odlučno, povećati količinu dječjeg rada.





U izvješću se navodi da je napredak zastao 2016. godine, a danas je, na ukupan broj od 160 milijuna, 63 milijuna djevojčica i 97 milijuna dječaka koji još uvijek sudjeluju u dječjem radu. Za jačanje socijalne zaštite, kojom se sprječava i ukida dječji rad, izvješće preporučuje zatvaranje jaza u pokrivenosti socijalnom zaštitom. Davanje prioriteta dječjim doplatcima i proširenje socijalne zaštite za dvije milijarde radnika u neformalnom gospodarstvu podržat će njihov prijelaz iz neformalnog u formalno gospodarstvo.

Komentari

komentar





You may also like