Unatoč ljutnji Pekinga, Blinken se sastao s predstavnikom Dalaj lame

Jutros se u indijskom New Delhiju sastao američki državni tajnik Antony Blinken s Ngodup Dongchungom, predstavnikom Dalaj lame, prenosi Reuters. Dalaj lama je duhovni vođa Gelung škole tibetskog budizma, jedne od nekoliko grana. Ipak, 14-ti Dalaj lama, Tenzin Gyatso za većinu svijeta je najprepoznatljivija osoba Tibeta, pa je u očima zapada i medija zauzeo poziciju duhovnog, ali i diplomatskog vođenja Tibeta.

Tibet vodi iz izbjeglištva na obroncima Himalaje u sjevernoj Indiji. Dio Tibetanaca je, noseći svoje povijesne artefakte i svete spise, pobjeglo od kineske komunističke vojske u 50-tima i osnovao vladu u izbjeglištvu. Kina je 1950. započela okupaciju Tibeta nakon što nekoliko mjeseci nisu mogli postići dogovor o statusu Tibeta. Kineska partija je tada to zvala “mirnim oslobođenjem”. Tibet je danas “autonomna pokrajina” unutar Kine bez stvarne i velike autonomije. Kina ne prihvaća i oštro odbija postojanje tibetske vlade u izbjeglištvu, pa samim time odbacuje i Dalaj lamu kao bilo kakvog autoriteta.

Američka komunikacija s tibetskom vladom u izbjeglištvu je poruka za sebe. Peking ne voli ni spominjanje Dalaj lame, Tibeta odvojenog od Kine, ali ni tibetsku zastavu. Tibetska zastava koje je bila u upotrebi do 50-tih, danas je ilegalna u Autonomnoj regiji Tibet.

Dalaj lama i Barack Obama su se susreli u SAD-u 2016. Prošlog mjeseca je Kongres donio “Akt o podršci Tibetu” u kojem pozivaju na pravo Tibetanaca da odrede nasljednika Dalaj lame te najavljuju izgradnju američkog veleposlanstva u Lhasi.

Komentari

komentar





You may also like