Unatoč tvrdnjama Kanade, Gazprom tvrdi da tamo nema nikakvih turbina za Sjeverni tok 1

Iz ruske državne energetske tvrtke Gazprom danas su priopćili da nijedna turbina korištena na plinovodu Sjeverni tok 1 nije trenutno na održavanju u Kanadi, dan nakon što je kanadski ministar rekao da je kod njih pet takvih turbina. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly izjavila je za CBC News da Kanada planira vratiti pet turbina Sjevernog toka 1 Njemačkoj.

“Niti jedna od turbina za kompresorsku stanicu Portovaja nije na popravku u Kanadi”, objavio je Gazprom preko Telegrama. Gazprom planira servis stanice Portovaje od 31. kolovoza do 2. rujna. Servisiranje će zaustaviti protok duž plinovoda Sjeverni tok 1 koji povezuje Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.

Povrat jedne turbine koja je prethodno poslana tvrtki Siemens Energy u Kanadi na održavanje odgođen je zbog sankcija, što je natjeralo Gazprom da prekine protok kroz Sjeverni tok 1. Gazprom nije naveo gdje se trenutno nalaze turbine. Siemens Energy nije odgovorio na to isto pitanje za Reuters. Cjevovod trenutno radi na samo 20 posto kapaciteta, što je već dovelo do skoka cijene plina u Europi i potaknulo zemlje diljem Europe da uvedu hitne planove za uštedu energije. Berlin je rekao da Moskva koristi turbinu kao izgovor za ograničavanje protoka plina i koristi energiju kao političko oružje u pokušaju da oslabi odlučnost Europske unije oko sankcija.

Komentari

komentar

You may also like