UNESCO želi Veliki koraljni greben proglasiti ugroženim, Australija negoduje

Veliki koraljni greben najveći je koraljni sustav na svijetu. Proteže se u dužini od 1400 km uz istočnu obalu Australije. Veliki koraljni greben obiluje životom i bitan za očuvanje morskog života. To je prepoznao i UNESCO koji je ovaj koraljni sustav proglasio svjetskom baštinom još 1981.

No, šarena područja života sve su manja u ovom području i drastično se smanjuju svake godine zbog acidifikacije oceana i povećanja temperatura mora. Oba trenda su posljedica klimatskih promjena. Zbog toga UNESCO hoće formalno proglasiti ovu svjetsku baštinu “u opasnosti”.

Ipak, Australija, veliki izvoznik plina i ugljena, protivi se ovakvom prijedlogu UNESCO-a. Ova UN-ova organizacija htjela je proglasiti Veliki koraljni greben ugroženim još 2017., ali je naišla na ogroman otpor službene Canberre. Razlog je dvojak. Australija ovaj greben doživljava kao jedan od nacionalnih simbola, a puno zarađuje i od turizma vezanog za ovo područje. Priznati da je greben ugrožen je, na neki način, znak poraza, a ostavlja i loš imidž za turističke reklame. S druge strane, australska vlada i jaki fosilni lobiji već godinama osporavaju vezu između ljudskog utjecaja, fosilnih goriva i klimatskih promjena. Izvoz ugljena čini više od 10% australskog BDP-a.

UNESCO zahtjeva veći angažman od Australije koja nije mijenjala svoje klimatske ciljeve još od 2015. kada su najavili smanjenje emisije CO2 između 26-28% do 2030. u odnosu na 2005. To je drastično manji zacrtani cilj od onih iz zemalja zapadne EU ili SAD-a pod vodstvom Bidena.

Iz Australije su odgovorili da su “šokirani” prijedlogom UNESCO-a jer nije na tragu prethodnih dogovora. Tvrde na nije pošteno da se na njih svaljuje odgovornost za klimatske promjene te da je riječ o koraljnom grebenu koji je “najviše pažen na svijetu”.

Komentari

komentar





You may also like