Unija Rusije, Indije i Kine gotovo neizbježna

Brojni su primjeri da se najžešći neprijatelji pretvaraju u nevjerojatne saveznike, upravo zato što jedni drugima predstavljaju preveliku opasnost, piše kineski medij Asia Times u svom analitičkom članku.

Britanija i Rusija provele su veći dio 19. stoljeća boreći se u “Velikoj igri” oko Indije. Britanija je izgradila mornaricu s kojom je Japan pobijedio Rusiju u ratu 1905. godine. Ali Britanija i Rusija borile su se na istoj strani u svjetskim ratovima 20. stoljeća.

Rusija i Kina vodile su jedan rat 1929. i neobjavljeni granični rat 1969., ali dijele zajedničke interese protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Sljedeće strateško usklađivanje među bivšim neprijateljima moglo bi okupiti dva današnja strateška antagonista – Indiju i Kinu, navodi medij. Na prvi pogled, to se u krajnosti čini nevjerojatnim. Indija i Kina imaju dugogodišnji granični spor koji je prouzročio nekoliko stotina žrtava u sukobu 1967. i odnio živote više desetaka vojnika u drugom, prošle godine.

Indija je iznenadila Sjedinjene Države odbijajući napustiti svog dugogodišnjeg saveznika Rusiju zbog ukrajinske krize, piše dalje Asia Times.

Daleko od potpore američkim sankcijama, Indija je razradila mehanizme zamjene lokalne valute i ulaganja za trgovinu s Rusijom u rubljama i rupijama i ulaganje ruskog viška prihoda u indijsko tržište korporativnih obveznica.





Kao odmazdu, američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je na kršenja ljudskih prava u Indiji, najvećoj svjetskoj demokraciji.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam  Jaishankar suhoparno je odgovorio da Indija također ima stav o stanju ljudskih prava u Sjedinjenim Državama.

Ponižavajuće američko napuštanje Afganistana, navodi Asia Times dalje, ostavilo je lanac nestabilnosti u Srednjoj Aziji. Američka invazija nastojala je uništiti talibane, ali je završila njihovim vraćanjem na vlast, pružajući barem potencijalnu bazu za islamističke radikale u graničnim zemljama uključujući Kinu, Pakistan, Turkmenistan i Uzbekistan.





Ruska intervencija u siječnju u Kazahstanu, uz čvrstu potporu Kine, istaknula je važnost srednjoazijske sigurnosti za Moskvu, kao i zabrinutost Pekinga oko provincije Xinjiang. U prosincu 2021. Peking i New Delhi održali su virtualne summite s ministrima vanjskih poslova srednjoazijskih zemalja tijekom istog tjedna.

Indija je jedina zemlja na svijetu s dovoljno ljudi i adekvatnom upravom da apsorbira kinesku proizvodnju. Štoviše, Kina bolje od bilo koje druge zemlje radi stvari koje Indija treba učiniti – digitalnu i fizičku infrastrukturu.

Za razliku od Kine, indijski gospodarski uzlet nije uspio pri svom lansiranju. Godine 1990. dvije su zemlje imale isti BDP po stanovniku. Danas je kineski BDP po glavi stanovnika trostruko veći od indijskog.

Već dvije generacije Kina je gajila veze s Pakistanom, uključujući 15-godišnju predanost Kinesko-pakistanskom gospodarskom koridoru od 62 milijarde dolara, vodeću investiciju Inicijative Pojas i put. Pakistanska vojska upravlja kineskim lovcima J-10 i J-17, kao i američkim F-16. Kineski znanstvenici pomogli su pakistanski program nuklearnog oružja, a obje zemlje pružile su pomoć Sjevernoj Koreji.

Ali Pakistan može predstavljati više problema nego što vrijedi za Peking. Kako je u veljači izvijestio šef diplomacije Shakil, tadašnji premijer Pakistana Imran Kahn zatražio je od Kine pomoć od 9 milijardi dolara kako bi spriječio neplaćanje kredita koji dospijevaju u lipnju. Pakistan duguje Kini 18,4 milijarde dolara, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Pakistan je neumoljivo zaostao, politički nestalan i nepouzdan kao ekonomski partner. Kina može zaključiti da je na redu diplomatska revolucija – okretanje od Pakistana prema svom južnom susjedu (Indiji), koji se može pohvaliti daleko većim ljudskim resursima i snažnim političkim sustavom.

Od 29 pakistanskih premijera od njegova osnutka 1947., niti jedan nije završio puni mandat. Indija ima svojih problema, ali ima neprekidan niz demokratski izabranih vlada već 75 godina.

Kina bi u nekom trenutku mogla odlučiti otpisati svoje ulaganje u Pakistan i unaprijediti svoje odnose s Indijom. A to bi sve strateške izračune okrenulo naopako, navodi Asia Times u svom zanimljivom analitičkom članku.

Komentari

komentar

You may also like