Unutarnja konkurencija: počinje borba između Gazproma i Novateka za EU plinsko tržište

Donji dom ruskog parlamenta – Duma, trebao bi formirati radnu grupu s ciljem razmatranja načina kako ograničiti konkurenciju između ruskog ukapljenog plina (LNG) i plina koji plinovodima stiže u Europu, izvijestio je Pavel Zavalni, predsjednik Odbora Državne Dume za energetiku (info: TASS).

Prema njegovim riječima, projekt Yamal LNG realiziran je uz jamstva da će 80% tamo proizvedenog ukapljenog plina biti plasirano na tržišta zemalja azijsko-tihooceanske regije. Međutim, zapravo je 84% tog plina otišlo u Europu tijekom posljednje tri godine, dok je 69% plina , kako tvrdi Gazprom, završilo u zemljama u kojima se prodaje ruski plin koji stiže plinovodima (dakle Gazpromov).

Ovdje bih dodao slijedeće: očito je riječ o unutarnjoj konkurenciji i rasplamsavanju borbe za vanjsko tržište, pri čemu „igra“ uopće nije beznačajna – štoviše! Radi se o punjenju državnog proračuna. Jer Gazprom je, za razliku od tvrtke NOVATEK – većinskog vlasnika arktičkog projekta Yamal-LNG, u većinskom državnom vlasništvu pa državi sigurno nije svejedno gledati da se njemu smanjuje izvoz na unosno europsko tržište zbog neke druge ruske kompanije s većinskim udjelom privatnog kapitala.

A za tu drugu tvrtku tj. NOVATEK,  međunarodna konzultantska agencija Timera Energy svojedobno je kazala kako njezin projekt Yamal LNG smatra jednim od najperspektivnijih na svijetu. Ako se Yamal LNG ne može natjecati s katarskim ukapljenim plinom, tada će se slobodno natjecati s američkim, navode analitičari. Ukupno se planira godišnje isporučivati 16,5 milijuna tona LNG-a (oko 23 milijarde m3) u okviru projekta triju faza Yamal LNG-a. Većinu plina ugovorili su sami glavni dioničari Yamal LNG-a – ruski NOVATEK (50,1% projekta), francuski Total (20%) i kineski CNPC (20%). Uz to, Gazprom i španjolska energetska tvrtka Gas Natural Fenosa otkupljuju 2,5 milijuna tona svake godine. Na čelu tvrtke NOVATEK  je Leonid Mihelson.

U svezi gore navedene najave iz ruske Dume, Mihelson je novinarima kazao kako neće biti moguće ograničiti opskrbu LNG-om, jer tržište ukapljenog plina postaje globalno. Podsjetio je kako je ruski LNG dospio i u Sjedinjene Države, koje su i same veliki proizvođač ukapljenog prirodnog plina, pri čemu one nisu mogle učiniti ništa. “Kako se ovo može staviti u zakon? Nemoguće. Ovo je tržište. I što će vrijeme teći dalje tržište LNG-a izgledat će poput tržišta nafte”, kazao je Mihelson. Smatra, također, i da su postojeće statistike netočne: značajan dio ruskog LNG-a u Europi nakon pretovara odlazi u Aziju, a dio u Španjolsku, gdje niti nema ruskog plina iz plinovoda.

Zamjenik ravnatelja ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost  Aleksej Grivač uvjeren je kako je pitanje konkurencije između ruskog LNG-a i plina iz plinovoda u Europi itekako relevantno. “72% LNG-a iz Yamala stiglo je u Europu od trenutka puštanja u pogon”, kaže on i napominje kako projekt ukapljenog plina ima dobit i da potiskujući plin iz plinovoda oduzima proračunske prihode.





„Samo treba izreći kazne protiv tvrtke za izvoz LNG-a ako više od 20% plina ode na europsko tržište. I vezati iznos kazne za proračunske gubitke…”, navodi Grivač.

Očito je kako postaje sve interesantnije pratiti stanje i unutar samog ruskog energetskog  biznisa, a ne isključivo njega u odnosu na globalne konkurente. Očito je, također, što je i vidljivo iz ove vijesti, kako će u njoj i lobiranja za jednu i drugu stranu postajati sve jača s obzirom da su ulozi uistinu golemi. Jer osim državnog proračuna, ništa manje nisu važni niti interesi poslovnih elita iz tog profitabilnog sektora, koje su tradicionalno uvijek bliske državnoj vlasti i njezinim strukturama. Također će trebati voditi računa i o interesima moćnih stranih korporacija uključenih u projekt Yamal-LNG (za sada su tu najvažnije one kineske i francuske) s čijim zemljama Rusija želi graditi partnerske  (a s Kinom) i strateške odnose. Ne istupa, sigurno, Leonid Mihelson ovako oštro i otvoreno bez razloga, dobro znajući s kim se na taj način interesno opasno sučeljava. Na kraju krajeva i Yamal-LNG pokrenut je uz obilati blagoslov ruskog državnog vrha i Putina osobno. Zato se i zna tko će u ovom rastućem sporu na kraju i presuditi.

Komentari

komentar





You may also like