Uočena 42 turska oklopnjaka BMC Kirpi “Jež” na vlaku za Ukrajinu (Video)

Turska je Ukrajini poslala još 42 oklopna vozila BMC Kirpi 4×4. Kirpi na turskom jeziku znači “jež”. Jučer je na granici između Rumunjske i Ukrajine viđen i snimljen veliki vlak s turskim oklopnim vozilima BMC Kirpi. Potonji se kretao prema ukrajinskoj granici i, vjerojatno, do sada su turska oklopna vozila već na teritoriju Ukrajine. Na snimci (na dnu članka) možete vidjeti trenutak kada teretni vlak s turskim oklopnim vozilima BMC Kirpi prolazi kroz jednu od željezničkih stanica u Rumunjskoj. Oklopna vozila su, po svemu sudeći, slijedila išla prema graničnom prijelazu Černivca, odakle se vozila prebacuju na frontu. Ukupno su na platformama izbrojana 42 oklopna vozila BMC Kirpi, što znači da je Turska prebacila u Ukrajinu, počevši od veljače prošle godine, najmanje 92 oklopna vozila ovog tipa.

Turska još nije komentirala isporuku oklopnih vozila BMC Kirpi Ukrajini, no to će očito značajno zakomplicirati odnose između Moskve i Ankare. Prema otvorenim izvorima, tijekom prošle godine Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 20 oklopnih vozila ovog tipa. Najviše gubitaka zabilježeno je u regijama Harkov i Herson.

BMC Kirpi, prema navodima proizvođača, pruža značajnu zaštitu od mina i balističkih prijetnji. Kombinira standardni i dodatni oklop koji pruža zaštitu od balističkih prijetnji, dok mu donji dio trupa u obliku slova V i monokok omogućuje zaštitu osoblja unutar nagaznih mina i improviziranih eksplozivnih naprava (IED). BMC Kirpi je teški oklopni transporter (18 tona) i njegov primarni cilj je transport osoblja. Međutim, može dobiti različite operativne uloge ako bude opremljen potrebnom opremom za misije. U kontekstu ukrajinske zime, zanimljivo je da je vozilo testirano na uvjetima do -32 C stupnja.

Komentari

komentar





You may also like