Uoči susreta ruskog i iranskog predsjednika

Kako doznaje Geopolitika.News, u ožujku bi se, u Moskvi, trebao održati sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i iranskog čelnika Hasana Rohanija. Taj podatak samo potvrđuje činjenicu, o tome, kako dvije zemlje nemaju namjeru odustati od uspostave čvrstog savezništva po bliskoistočnoj problematici, poglavito po pitanju Sirije. Istodobno, radi se o jasnom odgovoru na najnovije pritiske nove američke administracije na Teheran ali i na nastojanja Washingtona oko „zabijanja klina“ u rusko-iransko regionalno savezništvo, kako je to nedavno priopćio The Wall Street Journal.

A da je to tako, ukazuje i jučerašnji sastanak u Teheranu između prvog potpredsjednika Irana Ishaka Jahaangirija i prvog zamjenika premijera ruske vlade Igora Shuvalova. Dvojica dužnosnika pozvali su na aktiviranje političkih i gospodarskih veza dviju zemalja na svim razinama.

Igor Shuvalov je izjavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin, u svom telefonskom razgovoru s američkim čelnikom Donaldom Trumpom, naglasio nužnost realizacije dogovora oko iranskog nuklearnog programa, sklopljenog između Irana i šest vodećih zemalja svijeta u srpnju 2015. godine.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like