Upitno proširenje kapaciteta „Južnog plinskog koridora“ za opskrbu Južne Europe

Europski trgovci nisu podnijeli niti jedan zahtjev za dodatnu opskrbu plinom preko Južnog plinskog koridora iz Azerbajdžana. Međutim, nije samo to uzrok što se sprječava širenje ovog projekta. Naime i Turska, koja je ključna zemlja kroz koju prolazi najveći dio spomenutog plinovoda kojim se azerbajdžanskim plinom opskrbljuje jug Europe, postala je više zainteresirana za razvoj i osiguranje vlastitih rezervi plina koje su prošle godine otkrivene u Crnom moru, kažu analitičari, a prenosi medij Eadaily.

“Potvrđujemo kako u okviru tržišnog testa iz 2019. godine nismo dobili nijednu ponudu”, izjavio je operator Transjadranskog plinovoda (TAP), koji je dio europskog dio Južnog plinskog koridora, za S&P Global Platts.

Sada je kapacitet TAP-a 10 milijardi m3 godišnje. Operator je ponudio proširenje kapaciteta plinovoda u tržišnim testovima u ograničenom volumenu do 14,4 milijarde kubičnih metara, djelomično do 17,1 milijarde kubičnih metara i u potpunosti do 20 milijardi kubičnih metara. Međutim, nije bilo ponuda niti u jednoj od opcija.

“U dugoročnoj prognozi nismo predviđali širenje transjadranskog plinovoda”, izjavio je analitičar S&P Global Plattsa James Huckstepp . Primijetio je kako je usprkos visokim cijenama plina tržište pesimistično u pogledu dugoročne potražnje za plinom.

Planirano je da se Transjadranski plinovod može proširiti do jeseni 2026. godine.

„To ukazuje na to da s bazom resursa nije sve tako dobro. Istodobno, sam TAP još nije popunjen”, izjavio je Aleksej Grivač, zamjenik ravnatelja ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost (NESF) .
Usprkos neuspjehu jednog tržišnog testa, navedeni operater pokrenuo je još jedan i prijave očekuje do 6. rujna.

„Opskrba plinom TAP-om u šest mjeseci iznosila je više od 3 milijarde kubnih metara. Trenutačni kapacitet TAP-a je 10 milijardi kubnih metara, ali može se udvostručiti”, izjavio je Luca Shippati, izvršni predsjednik Transjadranskog plinovoda.

Podsjećamo: TAP je pokrenut prošle godine i radio je na polovici kapaciteta do druge polovice travnja. Nakon toga je istekao jedan od ugovora za azerbajdžansku opskrbu Turske i ispuštene količine plina prenijete su u Europu. Opskrba Južnim plinskim koridorom za Grčku i Italiju povećala se za 77% na 26 milijuna kubika dnevno.

Izgradnja TAP-a koštala je 3,9 milijardi eura, a projekt je u vlasništvu britanskog BP-a (20%), azerbajdžanskog SOCAR-a (20%), talijanskog Snam-a (20%), belgijskog Fluxys-a (19%), španjolskog Enagás-a (16%) i švicarskog Axpo-a (5%).

Na Transjadranskom plinovodu u srpnju prošle godine zavaren je posljednji spoj na plinovodnim cijevima. Time je izgrađena ne samo njegova čitava trasa koja vodi iz Grčke preko Albanije u Italiju, već i čitav europski „Južni plinski koridor“ koji se proteže od Azerbajdžana i završno do južne talijanske obale, i koji predstavlja dio europskog plana za diversifikaciju opskrbe i smanjenje ovisnosti o ruskom plinu. Podržava ga Europska komisija i izuzet je iz djelokruga tzv. trećeg energetskog paketa EU. „Južni plinski koridor“ čine plinovod TANAP (Transanadolijski plinovod, koji se proteže od Azerbajdžana u Tursku i namijenjen je turskom tržištu u iznosu od 6,5 milijardi m3 plina godišnje), i na njega od tursko-grčke granice vezani plinovod TAP, duljine 878 kilometara. Kroz njega azerbajdžanski plin s kaspijskog nalazišta Shah Deniz stiže u EU (Grčka, Bugarska, Italija) u količini od 10 milijardi m3 godišnje.

Može ga se promatrati i izravnim konkurentom ruskog plinovoda Turski tok s obzirom kako potonji jednom cijevi plinom opskrbljuje Tursku s nešto više od 15 milijardi m3 plina godišnje, a drugim dijelom Bugarsku i Grčku, a onda i Srbiju, a do kraja godine i Mađarsku. Za ove dvije posljednje azerbajdžanski plin ne igra ulogu.
Međutim, ako se nastavi s ovako negativnim vijestima po pitanju proširenja kapaciteta TAP-a odnosno dobave azerbajdžanskog plina Južnoj Europi, od ozbiljne konkurencije ruskom plinu moglo bi ostati vrlo malo. Ali pričekajmo još i moguće prijave za spomenute narudžbe koje bi trebale stići početkom rujna.

 

Komentari

komentar

You may also like