Upozorenje iz Deutsche Bank: Središnje banke više nemaju instrumenata za smanjenje globalne krize

Foto: preuzeto s portala Forbes.com

Televizija CNBC objavila je riječi Christiana Sewinga, predsjednika najveće njemačke i jedne od najvećih svjetskih banaka Deutsche Bank, kako su središnje nacionalne banke u značajnoj mjeri već iskoristile svoje instrumente i da iscrpljuju svoje  mogućnosti za smanjenje utjecaja globalnih ekonomskih rizika.

Europska središnja banka (ECB) i američki sustav Federalnih rezervi (U.S. Federal Reserve) nemaju više nikakvih tradicionalnih mjera za učinkovito smanjenje udara od „stvarne gospodarske krize“, izjavio je ugledni njemački bankar na bankovnoj konferenciji u Londonu (Sibos banking conference in London).

„Poglavito me zabrinjava niz financijskih i geopolitičkih rizika, počevši od stanja u Hong Kongu i završno s napetosti na Bliskom istoku“, izjavio je Christian Sewing i dodao, kako se svijet suočava s „izvanrednom makroekonomskom situacijom, koju je jako teško prognozirati“.

Zbog rastućih rizika središnje banke, između ostalih i FED i ECB, prelaze na omekšavanje monetarne i kreditne politike.

Vrlo malo ekonomista smatra kako će pojeftinjenje novca na ovoj razini imati učinka, kazao je Sewing, dodavši, kako takvo gledište zauzimaju i klijenti njegove banke. „Oni neće investirati dodatne eure samo zato što će kredit biti jeftiniji još za dodatnih 10 baznih bodova“, izjavio je šef Deutsche Bank-e.





 

Komentari

komentar





You may also like