Upozorenje Putinu: bilo kakav sporazum s Lukašenkom neće imati zakonsku snagu

Bilo kakvi dogovori, postignuti na sastanku ruskog i bjeloruskog predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, neće imati zakonsku snagu – izjavila je danas bivša kandidatkinja na bjeloruskim predsjedničkim izborima Svetlana Tihanovskaya.

Citiramo njene riječi: „Želim napomenuti Vladimiru Putinu: što god vi usvojili, što se god vi dogovorili u vrijeme sastanka u Sočiju – neće imati zakonsku snagu. Svi sporazumi, potpisani s nelegitimnim Lukašenkom, bit će razmotreni od strane nove vlasti. Zato što je bjeloruski narod odbio dati povjerenje i potporu Lukašenku na izborima.“ Pri tom je izrazila žaljenje što je Putin „odlučio voditi dijalog s diktatorom a ne bjeloruskim narodom“.

Teško da će ruski čelnik biti impresioniran riječima jedne od bjeloruskih oporbenih liderica, s promjenjenim mjestom boravka – u litavskom glavnom gradu Viljnusu. On upravo danas vodi aktivne razgovore s Lukašenkom u svojoj rezidenciji u Sočiju, a kako je još jutros javljeno iz Moskve, razgovori nemaju vremenskog ograničenja. Drugim riječima – sigurno se ne radi o kurtoaznom posjetu i kraćoj razmjeni mišljenja, već će se, očito, odlučivati o daljnjoj sudbini i samoga Lukašenka ali i Bjelorusije u cjelini. Vjerojatno dugo nećemo doznati detalje samoga razgovora, koji se vodi “u četiti oka”, niti će biti donesene bilo kakve ishitrene odluke. Integracija dviju država vjerojatno će se nastaviti, ali to će se voditi postupno, bez bilo kakvih naglih lomova. Ono što za sada znamo jest da će Rusija Bjelorusiji odobriti novi zajam u iznosu od 1,5 milijardi dolara, kao i to, da je ruski čelnik dao potporu Lukašenku za pokretanje najavljenih ustavnih promjenja u Bjelorusiji.

Inače, tijekom razgovora sa svojim bjeloruskim kolegom Putin je obavio i telefonski razgovar s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom (na inicijativu potonjeg), na temu stanja u Bjelorusiji i Ukrajini, kao i o “aferi Navalny”.

Komentari

komentar





You may also like