Ured za proračun: Bidenov plan za otkazivanje dugova studentskih zajmova koštat će 400 milijardi dolara

Planovi američkog predsjednika Joea Bidena za otkazivanje nekih dugova studentskih zajmova koštat će oko 400 milijardi dolara, oko četvrtine dugovanih sredstava, objavio je u ponedjeljak Kongresni ured za proračun (CBO), prenosi Reuters.

Od 30. lipnja, 43 milijuna zajmoprimaca imalo je 1,6 bilijuna dolara saveznih studentskih zajmova. Oko 430 milijardi dolara tog duga bit će poništeno, procjenjuje CBO. Ured je prethodno projicirao da bi neka od sredstava koja su otkazana Bidenovim potezom na kraju ionako bila oproštena. Od 37 milijuna zajmoprimaca s izravnim zajmovima od savezne vlade, CBO procjenjuje da 95% zajmoprimaca ispunjava kriterije dohotka za oprost duga, a cijeli nepodmireni dug bit će poništen 45% zajmoprimaca koji ispunjavaju kriterije dohotka.

U kolovozu je Bijela kuća objavila procjenu “novčanog toka” neotplaćenih zajmova od 24 milijarde dolara godišnje, ili oko 240 milijardi dolara tijekom desetljeća – pod pretpostavkom da se prijavi 75% zajmoprimaca koji ispunjavaju uvjete. Reuters je u kolovozu izvijestio da nevladini proračunski analitičari predviđaju ukupne desetogodišnje troškove programa na 500 do 600 milijardi dolara, uključujući produženje pauze otplate svih saveznih studentskih zajmova do 31. prosinca i smanjenje budućih plaćanja na temelju prihoda.

Vlada SAD-a je u ožujku 2020. na početku pandemije COVID-19 privremeno obustavila kamate i isplate saveznih studentskih zajmova. Produljenje te pauze od rujna do 31. prosinca povećat će nepodmirene troškove studentskih zajmova za dodatnih 20 milijardi dolara, objavio je CBO. Nakon uračunavanja tih obustava, CBO procjenjuje da će se troškovi studentskih zajmova povećati za oko dodatnih 400 milijardi dolara. CBO je naveo da procjene ne uključuju nikakve učinke radnji koje utječu na planove otplate temeljene na prihodu, druge promjene uvjeta zajma ili utjecaj na zajmove izdane nakon 30. lipnja.

Bharat Ramamurti, zamjenik direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće, rekao je novinarima prošlog mjeseca da je plan fiskalno opravdan jer je federalni deficit na putu smanjenja za 1,7 bilijuna dolara za fiskalnu 2022. u usporedbi s prethodnom godinom. CBO je potvrdio da njegove procjene uključuju velike nepoznanice, posebno neizvjesnu projekciju “koliko bi zajmoprimci otplatili da nije poduzeta izvršna radnja za otpis duga i koliko će otplatiti prema toj izvršnoj radnji.”

 





Komentari

komentar

You may also like