Ured Zelenskog objavio nacrt sigurnosnih jamstava za Ukrajinu

Razvidno je kako Kijev, osokoljen najnovijim vojnim uspjesima, sada vrši dodatni pritisak na potpuno grogiranu Moskvu

Moskva je proteklih mjeseci (i godina) često isticala potrebu postizanja sporazuma o međusobnim sigurnosnim jamstvima između Rusije i SAD-a, i Rusije i NATO saveza, a ne prihvaćanje ruskih prijedloga te vrste od kraja prošle godine bio je i jedan od glavnih povoda za rusku vojnu operaciju u Ukrajini – često se naglašava u visokim ruskim političkim krugovima.

Međutim, u međuvremenu je i Kijev najavio traženje sigurnosnih jamstva za Ukrajinu, a danas je prijedlog sporazuma o tome prvi objavio ured predsjednika Volodimira Zelenskog. Naravno, ovaj je prijedlog posve suprotan ruskim prijedlozima i sigurnosnim željama, ali je Kijev očito procijenio kako je došlo vrijeme za njihovu objavu.

To potvrđuje i vijest koju je upravo objavio ruski medij RIA Novosti, u kojoj se navodi slijedeće:

Ured Volodimira Zelenskog objavio je u utorak nacrt sigurnosnih jamstava Ukrajine, a kao jamce Kijev nudi EU, SAD, Veliku Britaniju, Australiju i Tursku.

Dokument pod nazivom Kijevski sigurnosni sporazum objavljen je danas na web stranici predsjedničkog ureda.

“Sigurnosna jamstva trebaju biti afirmativna i jasno artikulirana; ona će ocrtati niz obveza koje je preuzela skupina jamaca zajedno s Ukrajinom. Ona bi trebala biti obvezujuća na temelju bilateralnih sporazuma, ali objedinjena u zajedničkom dokumentu strateškog partnerstva pod nazivom „Kijevski sporazum o sigurnosti”, stoji u tekstu dokumenta.





“Najjače jamstvo sigurnosti Ukrajine je njezina sposobnost da se sama brani… To zahtijeva dugoročna stabilna ulaganja u ukrajinsku vojno-industrijsku bazu, prijenos oružja velikih razmjera i obavještajnu potporu saveznika, intenzivne misije obuke i zajedničke vježbe pod okriljem Europske unije i NATO-a,” – navodi se dalje u tekstu.

Također stoji da sporazum može ujediniti “glavnu skupinu zemalja saveznika i Ukrajinu”. “Ova skupina zemalja može uključivati ​​Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Kanadu, Poljsku, Italiju, Njemačku, Francusku, Australiju, Tursku, kao i zemlje sjeverne Europe i baltičkih država, Srednje i Istočne Europe”.

Ovdje bih dodao slijedeće: ovakva jamstva teško da se mogu svidjeti Moskvi. Štoviše! Dijametralno su suprotna onim njenim, spomenutim na početku ovoga teksta. Njih je Zapad tijekom siječnja ove godine i konačno odbacio kao ultimativne i po sebe posve neprihvatljive. Razvidno je kako Kijev, osokoljen najnovijim vojnim uspjesima, sada vrši dodatni pritisak na potpuno grogiranu Moskvu.





Komentari

komentar

You may also like