Ruska uprava regije Herson tvrdi da će vjerojatno “slijediti primjer Krima” i ujediniti se s Rusijom

Ruska vlast Hersonske oblasti vjeruje da će se teritorij najvjerojatnije odlučiti krenuti stopama Krima u pogledu ideje ujedinjenja s Rusijom, rekao je medijima zamjenik načelnika vojno-civilne uprave Hersonske regije Kiril Stremousov.

Čelnik tzv. Republike Krima Sergej Aksjonov ranije je izjavio da je Krim 2014. odabrao vlastiti put ponovnog ujedinjenja s Rusijom. “Oslobođena” područja Donbasa i Ukrajine najvjerojatnije će koristiti druga rješenja za integraciju s Rusijom, u skladu sa svojim posebnostima.

“Ideologija odnosa prema ljudima trebala bi imati eksplicitnu humanitarnu dimenziju. Uključujući i sustavni rad svih organizacija, što danas pokazujemo na Krimu. Uostalom, pod ukrajinskom vlašću uvijek sam slušao da je na Krimu sve loše, ali kad ga ljudi posjećuju s vremena na vrijeme i vide promjene koje su se dogodile tijekom osam godina, ne samo nove ceste, nego i u smislu kvalitete života, naravno, smatraju da je Krim primjer koji vrijedi slijediti. Istina, LPR i DPR ima svoju povijest, ali Krim je, kako mi kažemo, najbolji način za povratak u matičnu luku. Vjerojatno će i Hersonska oblast krenuti stopama Krima”, rekao je Stremousov, prenosi ruski TASS.

Kijev i Zapad ne priznaju legitimnost takvog referenduma u Krimu i tvrde da je Krim nasilno anektiran Rusiji.

Ranije je Stremousov rekao da vlasti Hersonske regije namjeravaju u bliskoj budućnosti pokrenuti prijedlog oko pridruživanja Rusiji u svojstvu punopravnog sastavnog teritorija federacije. Pojasnio je da vlasti još ne razrađuju mehanizme prijema u Rusiju, jer su sada u potpunosti usmjerene na rješavanje svakodnevnih problema stanovnika. U utorak je rekao da će Hersonska regija vjerojatno donijeti odluku o pridruživanju Rusiji na referendumu. Zatim slijede izbori u zakonodavna tijela vlasti.

Komentari

komentar





You may also like