Uskoro izraelsko-saudijski mirovni sporazum?

Mirovni sporazum između Izraela i Saudijske Arabije uskoro bi mogao biti sklopljen, piše Jake Wallis Simons za britanski konzervativni tjednik Spectator, pozivajući se na izvor koji je upoznat sa saudijsko-izraelskim pregovorima.

“Sve što je potrebno je saudijski pristanak. To znači da bi savez mogao biti potpisan u roku od šest mjeseci”, piše Wallis Simons.

Rijad će zauzvrat tražiti od SAD-a sudjelovanje u pregovorima oko nuklearnog sporazuma s Iranom, glavnim rivalom zaljevske monarhije, navodi novinar Spectatora, pozivajući se na insidere u pregovorima. Saudijska Arabija će također tražiti od SAD-a prodaju nevidljivih mlažnjaka F-35.

Potpisivanje sporazuma navodno koči saudijski kralj Salman, dok je glavni zagovornik prijestolonasljednik Muhamed bin Salman koji time želi “oprati” svoju sliku u svjetskoj javnosti, nakon ubojstva disidenta Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Do tada je Bin Salman imao imidž političara koji želi, barem donekle, liberalizirati zemlju kojom domiminiraju sljedbenici vahabizma.

Neki stručnjaci pak smatraju da će doći samo do “inkrementalne normalizacije” saudijsko-izraelskih odnosa, što je svojevrsno kompromisno riješenje, navodi Wallis Simons.

Podsjetimo, posredstvom Trumpove administracije Izrael je normalizirao odnose s čak četiri arapske zemlje: Ujedinjenim Arapsim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom. Do tada su samo dvije arapske zemlje imale uspostavljene odnose s Izraelom: Jordan i Egipat.





Mnogi su analitičari pisali kako činjenica da je Bahrein potpisao sporazum s Izraelom, ukazuje na moguće sklapanje saudijsko-izraelskog dogovora, pošto Saudijska Arabija ima ogroman utjecaj u Bahreinu.

Sklapanjem sporazuma sa Saudijskom Arabijom, jednom od najmoćnijih država arapskog svijeta, Izrael bi dodatno osnažio svoju frontu protiv Irana, pogotovo nakon što je završena tzv. Katarska kriza i to upravo zbog ujedinjavanja zaljevskih zemalja protiv iranskog faktora.

Komentari

komentar





You may also like