Uskoro vrijedi slobodna trgovina između Srbije i Rusije

Srbija će 10.7. ući u Sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijske ekonomskom unijom (EAEU), prenosi RTS. To znači da se neće više plaćati carinska naknada između Srbije, Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Armenije.

„Kako je u pitanju najvažniji sporazum o slobodnoj trgovini koji je Republika Srbija zaključila u prethodnom periodu, naročito zbog činjenice da on znači proširenje listeproizvoda koje se izvoze bez naplate uvoznih tarifa, kao i da su priključene još dvije države, njegova primjena značajno će podići izvoz srpskih proizvoda na tržište EAEU i na taj način doprinijeti daljem jačanju izvoznih potencijala Srbije kao i ukupnom ekonomskom razvoju. Ovim sporazumom bit će omogućen pristup tržištu od preko 180 milijuna ljudi za oko 99% proizvoda bez naplate carine, a na poslovnim akterima je da te pogodnosti iskoriste“, poručila je ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, prenosi RTV.

Rekla je kako se ipak 90% trgovačka razmjene s ovim zemljama odnosi na Rusiju.

Danas su se u Beogradu sastali ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev i srpski ministar istog sektora, Branislav Nedimović.

“Srbija je ruski strateški partner, a zemlje aktivno surađuju, posebice u poljoprivredi. Ukupna razmjena se povećala za 7% i sada iznosi 500 milijuna $. Uvođenje zone slobodne trgovine 10. srpnja će osnažiti naše odnose. očekujemo da će trgovinska razmjena postojano rasti.”- kazao je ruski ministar, a prenio TASS.

Nedimović je kazao kako suradnja mora biti obostrana i da su spremni pomoći ruskim tvtkama oko izvoza u Srbiju. Rekao je kako će potpuno integrirati rusku poljoprivrednu opskrbu do svibnja 2022. te kako su neke srpske tvrtke već dobile zeleno svjetlo za izvoz u Rusiju.





Komentari

komentar

You may also like