„Uspjeh“ EU: osigurano američko razumijevanje za europsku zabrinutost američkim sankcijama

Washington i Moskva moraju naći prostor za suradnju, izjavila je sinoć na konferenciji za medije glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert, komentirajući izjavu ruskog predsjednika vlade Dmitrija Medvedeva o američkoj objavi trgovinskog rata protiv Rusije.

„Mi smo nuklearne velesile. I ljudi čitavoga svijeta suglasni su kako SAD i Rusija moraju biti sposobne raditi jedna s drugom. Pogledajte primirje na jugo-zapadu Sirije, koje se provodi već gotovo mjesec dana. I to je primjer dobre suradnje SAD-a i Rusije“, izjavila je Neuert.

Odgovarajući na pitanje o spomenutoj izjavi ruskog premijera Medvedeva, glasnogovornica State Departmenta je izjavila kako se odnosi između dviju zemalja nalaze na „niskoj razini“, ali da treba naći „sfere za zajedničko djelovanje“. Pritom se nije željela konkretno očitovati o tvrdnji premijera Medvedeva kako je SAD počeo trgovinski rat, kazavši jedino, da Rusija ima pravo na takvo mišljenje.

Danas se po tom pitanju oglasio i neimenovani visoki dužnosnik State Departmenta, izjavivši, kako novi američki sankcijski zakon ne smatra objavom trgovinskog rata protiv Rusije. „Pojedine osobe iz nekih država govore takve radikalne stvari. To nije objava rata“, izjavio je američki diplomat.

Ovim vijestima možemo pridodati i današnju izjavu stalnog ruskog predstavnika pri EU u Bruxellessu, Vladimira Chizhova, o tome, da je EU uspjela utjecati na određene sitne promjene novog američkog zakona o sankcijama, izmđu ostalog, na one njegove djelove koji se odnose na Rusiju. Uspjeli su, kaže ruski diplomat, promijeniti formulaciju o tome kako predsjednik SAD-a „mora“, u „može“ primjeniti sankcije u dijelu zakona koji se odnosi na plinovode.

Sada Europska unija, pomalo ironično završava Chizhov, umiruje sebe, govoreći o svom uspješnom poslu oko osiguranja američkog razumjevanja za europsku zabrinutost.





 

 

 





 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like