Uspješno testiran turski sustav PZO srednjeg dometa

Dobro je poznata činjenica kako turska vojska najveći problem ima upravo u nedostatku suvremenih protuzračnih sustava. Ona se u tom segmentu obrane do sada oslanjala isključivo na NATO sustave raspoređene na njenom teritoriju i nad kojima zapovjednu moć o njihovu korištenju tj. uporabi nije imala turska vojska već sam NATO. To je i bio jedan od glavnih razloga da se vojni i politički vrh te zemlje, nakon što je Washington prethodno uporno odbijao mogućnost prodaje svojih proturaketnih sustava Patriot Turskoj, odučio za nabavu ruskih protuzračnih sustava velikog dometa S-400 Triumf, ubrzo nakon neuspjelog vojnog udara u srpnju 2016. g. u kojem je najvećim dijelom sudjelovalo upravo tursko vojno zrakoplovstvo, koje je, u nedostatku protuzračnih sustava moglo činiti što ga je volja.

Međutim, turska vojna industrija, koja posljednjih godina bilježi sve veće uspjehe, uključno i na planu izvoza naoružanja, intenzivno radi i na proizvodnji svojih sustava protuzračne obrane (PZO). O tome svjedoči i današnja vijest.

U utorak, 9. ožujka, medij Daily Sabah, objavio je kao je turski sustav PZO srednjeg dometa Hisar O+ uspješno izvršio probno gađanje, a da su provedena testiranja utvrdila neviđene pokazatelje za domaće obrambene sustave ove klase u pogledu dometa i visine vatre.

O tome je danas ranije svoju izjavu dao i predsjednik turske Uprave za obrambenu industriju (SSB) Ismail Demir.

Prema njegovim riječima, nakon isporuke sustava protuzračne obrane malog dometa Hisar-A turskoj vojsci, nadograđena verzija Hisar O+ uspješno je prošla test, uništavajući zračni cilj u prvom pokušaju.

Dvije vodeće turske obrambene tvrtke, Aselsan i Roketsan, sudjelovale su u razvoju ovog protuzračnog raketnog sustava.





Hisar O+ trebao bi  biti dio turske višeslojne protuzračne obrane. Zadaća mu je osiguranje ključne infrastrukture zemlje. Trebao bi biti sposoban uništiti sve vrste zračnih ciljeva, uključujući zrakoplove, helikoptere, bespilotne letjelice i krstareće rakete u svim vremenskim uvjetima. Tehnologije korištene u Hisar O+ omogućuju autonomno otkrivanje ciljeva, praćenje i identificiranje i upravljanje vatrom. Opće karakteristike sustava uključuju planiranje misija protuzračne obrane na razini bojne, upravljanje informacijama, stvaranje integrirane zračne slike i poraz nekoliko ciljeva istovremeno – navode projektanti ovog turskog oružja.

Komentari

komentar





You may also like