Usprkos protivljenju SAD-a, Turska testira kupljene ruske sustave S-400

Američki medij Defense News priopćio je kako je turska vojska razmjestila kupljene ruske protuzračne sustave S-400 Truimf s ciljem testiranja na raketnom poligonu u blizini crnomorskog grada Sinop. Pri tom se američki medij pozvao na turske vojne izvore.

Zabranjeni su letovi civilnih zrakoplova u zoni testiranja raketa na visini od 7,6 kilometra. Zbog raketnog testiranja također će biti zatvorena i pripadajuća zona Crnog mora za plovidbu brodova od 13. do 16. listopada.

Za testiranje će se  koristiti deset zračnih ciljeva, a radi se o britanskim satelitima Banshee.

Sjedinjene Države dugo su se vremena protivile turskoj kupnji modernih ruskih protuzračnih sustava, a kada je to ipak učinjeno, Washington od Ankare sada zahtjeva odustanak od njihovog razmještaja, inače se prijeti primijenom protu-turskih sankcija u sklopu zakona CCCTSA, kojega je uvela Trumpova administracija nedugo nakon dolaska na vlast. Međutim, čini se kako turski državni i vojni vrh ne odustaje od svojih namjera, što stvara dodatnu nervozu kod saveznika unutar NATO-a.

O tome najbolje svjedoči i vijest kako su američki senatori Chris Van Hollen (d) i James Lankford (r) pozvali State Department na uvođenje sankcija protiv Turske zbog namjere testiranja sustava